Aquafin officieel met de bouw van 2 innovatieve slibdrogers op zijn sites in Beringen en Roeselare. Dit project is een cruciale stap in Aquafins ambitie om de verwerking van zuiveringsslib efficiënter en duurzamer te maken, in lijn met de strategische doelstellingen die het bedrijf in 2018 formuleerde. De nieuwe installaties in Beringen en Roeselare zullen in 2026 operationeel zijn en de bestaande, verouderde slibdrogers in Deurne, Leuven en Houthalen vervangen. Dit project heeft een investeringswaarde van meer dan 110 miljoen euro en speelt een belangrijke rol in het realiseren van Aquafins doel om fossiele brandstoffen te bannen uit het slibverwerkingsproces.
Belangrijke stap naar duurzame slibverwerking
De nieuwe slibdrogers in Beringen en Roeselare, ontwikkeld via een Design en Build opdracht door de aannemer Deckx AO, onderdeel van Stadsbader Group in samenwerking met Sweco en Huber, maken gebruik van de nieuwste banddrogertechnologie met een capaciteit tot 6 MW. Stefaan Meulemans, Afdelingsverantwoordelijke Stadsbader: “Dit Design & Build project weerspiegelt perfect de expertise en visie van Stadsbader Group. Het gebruik van restwarmte, uit verbrandingsprocessen, voor het drogen tot energetisch hoogwaardig slib, onderstreept onze toewijding aan duurzame en innovatieve technieken. Het project biedt daarnaast een bijzondere gelegenheid om al onze disciplines – infrastructuur, bouw, technieken en civiele werken – samen te brengen in een geïntegreerd en toekomstgericht project. Bovendien is het een moment van trots: waar Deckx AO, nu onderdeel van Stadsbader Group, dertig jaar geleden de slibdrogers voor Aquafin in Houthalen en Leuven realiseerde, mogen wij vandaag de nieuwe installaties in Beringen en Roeselare bouwen.”
Waar het traditionele slibdrogingproces afhankelijk was van fossiele brandstoffen, wordt in deze nieuwe installaties gebruik gemaakt van restwarmte van de nabijgelegen afvalverbranders om het slib te drogen. Voor de droger in Beringen komt deze restwarmte van Biostoom Beringen, voor de installatie in Roeselare van Mirom. Dit bespaart niet alleen energie, maar verlaagt ook de CO₂-uitstoot, wat een directe bijdrage levert aan een duurzamer Vlaanderen.
Philip Peeters, afgevaardigd bestuurder van Biostoom Beringen: “De slibdroger van Aquafin past perfect binnen het plaatje van onze circulaire hub hier in Beringen. De energie uit onze biostoomcentrale benutten we maximaal. Naast het produceren van elektriciteit leveren we nu al warmte aan omliggende bedrijven via een eigen lokaal warmtenetwerk. De 6 MW aan warmte die de slibdroger zal gebruiken is geen klein bier en is een waardevolle duurzame efficiëntiewinst voor onze energiehub.”
Sinds 1986 ligt er in Roeselare een warmtenet van Mirom R., een warmtenet dat de voorbije decennia stelselmatig gegroeid is en zo ondertussen behoort tot de grote warmtenetten van het land.
Koen Van Overberghe, Algemeen directeur van Mirom: “Met de aansluiting van de slibdroger van Aquafin op dit warmtenet komt er een bijzondere industriële warmteklant bij. De droger zal immers op continue wijze warmte afnemen wat perfect aansluit bij ons productieprofiel. De slibdroger wordt daarenboven veruit onze grootste warmteklant en geeft hierdoor een boost in het totale energierendement van de installatie.”
Met de bouw van de slibdrogers in Beringen en Roeselare zet Aquafin een belangrijke stap richting een CO₂-neutrale toekomst. Het gedroogde slib zal bovendien niet als afval eindigen, maar wordt gevaloriseerd in een geplande slibmonoverwerkingsinstallatie. Daar zal het gedroogde slib worden ingezet om hogedrukstoom op te wekken, die vervolgens gebruikt kan worden in industriële processen. Hiermee maakt Aquafin slibverwerking niet alleen duurzamer, maar ook circulair, door het slib een nuttige toepassing te geven en waarde te creëren uit afval. Aquafin kiest ook bewust voor de locaties in Beringen en Roeselare, dus verspreid in Vlaanderen, om efficiënt slibtransport te kunnen organiseren tussen de verschillende installaties en zo ook het aantal transportkilometers te beperken.
Een omvangrijk project met langdurige impact
De bouw van deze nieuwe installaties werd op 1 december 2024 officieel gestart, na enkele maanden van voorbereidende werken die in oktober 2024 zijn gestart. Aquafin verwacht dat de bouw van beide slibdrogers, met een doorlooptijd van 22 tot 24 maanden, voltooid zal zijn in 2026. Naast Deckx AO, onderdeel van Stadsbader Group en Huber als technische partners, zijn ook partners zoals Antea, Deloitte en ABDE betrokken bij de ontwikkeling en de begeleiding van dit project. Voor Aquafin is dit project niet alleen een grote financiële investering, maar ook een strategische stap om de volledige waterzuiveringsketen in Vlaanderen duurzamer te maken.
De vernieuwing van de slibverwerking is een integraal onderdeel van Aquafins bredere strategie voor een duurzamer Vlaanderen. De CO₂-neutrale installaties in Beringen en Roeselare vervangen de oude slibdrogers die tot nu toe in Deurne, Leuven en Houthalen werden gebruikt en nog op aardgas of biogas draaien. Door deze nieuwe technologieën te omarmen, maakt Aquafin niet alleen zijn processen schoner en efficiënter, maar kan het ook beter inspelen op de strengere klimaatdoelen en de vraag naar duurzame oplossingen in afvalbeheer en waterzuivering.
“Een nieuwe standaard in slibverwerking”
Aquafin beschouwt de bouw van de nieuwe slibdrogers in Beringen en Roeselare als een belangrijke mijlpaal. “Deze investering betekent niet alleen dat we slibverwerking efficiënter en duurzamer kunnen aanpakken, maar het is ook een volgende stap in onze transitie naar een fossielvrije toekomst voor slibverwerking in Vlaanderen. Door het gebruik van restwarmte in plaats van fossiele brandstoffen en door het slib een tweede leven te geven, laten we zien dat duurzaamheidsdoelen hand in hand kunnen gaan met operationele efficiëntie,” aldus Danny Baeten, Directeur Projectmanagement bij Aquafin.
Met dit project bevestigt Aquafin zijn inzet voor een duurzamer en toekomstgericht beheer van de waterzuiveringsketen in Vlaanderen. De combinatie van geavanceerde technologie, duurzame energiebronnen en het gebruik van restwarmte zet een nieuwe standaard voor slibverwerking en draagt bij aan de circulaire economie.
https://pers.aquafin.be/https://www.stadsbader.com/https://www.wegenbouw.be/bedrijven/458810/stadsbader© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer