3D BIM rioleringsplan voor nieuw bovenleidingencentrum te Berchem

Gepubliceerd op 06-08-2024 10:25

De Peuter Aannemingen uit Herentals bouwt in opdracht van Infrabel een nieuw bovenleidingencentrum te Berchem. Deschacht levert 'all-in' riolerings- en infiltratieproducten voor het project. Daarenboven optimaliseerde Deschacht de basis riolerings- en infiltratieplannen tot een 3D resultaat in BIM. Dit Revitplan werd gekoppeld aan het totale 3D bouwplan. Het voordeel: efficiënt bouwen en foutenlast op de werf vermijden.

foto's: (c) Deschachtfoto's: (c) Deschacht

In de Generaal Van Merlenstraat in Berchem bouwt De Peuter Aannemingen een nieuw bovenleidingcentrum, in opdracht van Infrabel. Dit gebouw fungeert als werkplaats en opslag voor de bovenleidingen van het spoor en spoorvoertuigen. Er wordt ook een parking aangelegd voor de werkvoertuigen van Infrabel.

Van 2D naar virtueel 3D rioleringsplan

Dieter Smolders van de studiedienst van Deschacht ging aan de slag met het basis rioleringsplan. Na optimalisatie werd dit uitgewerkt in een gedetailleerd 3D BIM-model. Enerzijds genereert dit virtuele ontwerp automatisch de nodige technische documentatie, meetstaat en berekeningen. Een handig hulpmiddel voor De Peuter om dit project concreet op te starten. Achteraf kan er eenvoudig een nacalculatie worden uitgevoerd omdat er overal dezelfde artikelnummers gebruikt worden.

Anderzijds werd het digitale ontwerp in 3D aangeleverd voor plug-in in het totale 3D-plan van het gebouw. De foutenmarge op de werf wordt hierdoor geminimaliseerd omdat alle bouwsystemen op elkaar worden afgestemd. Door de 3D optimalisatie wordt er op de werf ook heel wat tijd bespaard. Het virtuele BIM-model kan eenvoudig in 2D-uitvoeringsmodellen worden omgezet.

All-in levering voor Deschacht

Deschacht mocht voor dit project alle nodige riolerings- en infiltratiematerialen leveren en deed ook beroep op de zusterfirma Collinet voor maatwerk en productie van o.a. 2 olie- en benzine-afscheiders en filterput en pompput. Verder werden o.a. alle HDPE leidingen, afvoergeulen Faserfix en Recyfic Pro van Hauraton, infiltratiekratten enz. op afroep geleverd. Deschacht bewijst hiermee de all-in expertise in watermanagement: van 2D basisplan, over technische optimalisatie, maatwerkproductie tot all-in levering op de werf.

De Peuter Aannemingen telt +/- 70 werknemers en is gespecialiseerd in infrastructuur, bedrijfsgebouwen, publieke gebouwen en burgerlijke bouwkunde. 

(bron: Deschacht)

https://www.deschacht.euhttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/759331/deschachthttps://www.wegenbouw.be/bedrijf/gegevens/433192/de-peuter-n-v/herentals
Deschacht mocht voor dit project alle nodige riolerings- en infiltratiematerialen leverenDeschacht mocht voor dit project alle nodige riolerings- en infiltratiematerialen leveren