Nog zo’n 400.000 woningen zijn in Vlaanderen niet op een rioleringsstelsel aangesloten. Hun afvalwater komt dus ongezuiverd in onze waterlopen terecht. Dat is geen goed nieuws voor onze leefomgeving en voor de hygiëne. De rioleringsgraad – momenteel 88 procent – moet dus omhoog. Daarom worden maar liefst 195 rioleringsprojecten versneld uitgevoerd.
De beslissing om deze projecten in een stroomversnelling te steken komt van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Zij maakt liefst 121 miljoen euro vrij om de aanleg van lokale rioleringen te realiseren. Snelheid is het codewoord. Er wordt namelijk gefocust op plekken waar de werken vlug van start kunnen gaan om zo de rioleringsgraad en dus de waterkwaliteit sneller op peil te krijgen. Begin 2021 investeerde minister Demir al 100 miljoen euro extra budget in lokale rioleringsprojecten en dit jaar volgde nog eens 700 miljoen euro via een lokaal pact waarbij plaatselijke investeringen gedurende vijf jaar voor Vlaamse rekening zijn.
Met al deze extra centen zullen er versneld zo’n 195 projecten doorgaan. Samen kosten die 286 miljoen, waarvan het aandeel voor de riolering 162 miljoen euro bedraagt. De projecten zijn verspreid over de provincies: 32 in Antwerpen, 41 in Limburg, 36 in Oost-Vlaanderen, 34 in West-Vlaanderen en 52 in Vlaams-Brabant. Het duurste project wordt uitgevoerd in het Antwerpse Beerse, waar enkele straten in deelgemeente Vlimmeren heraangelegd worden met nieuwe riolering. Kostprijs van de rioleringswerken: 4.084.759 euro. Het “goedkoopste” project is de heraanleg van de Eindestraat en het Bessenstraatje in Dilsen-Stokkem, goed voor 45.938 euro.
HULP AAN LOKALE BESTUREN
De nieuwe financiële middelen moeten een duidelijk signaal sturen naar lokale besturen om hun waterkwaliteit en rioleringsgraad aan te pakken. Daarom staat minister Zuhal Demir er ook op dat de termijn tussen ontwerp en uitvoering zo kort mogelijk is. Bij ieder project zal namelijk gekeken worden welke impact het heeft op de waterkwaliteit in die stad of gemeente. Dit soort investeringen doet de Vlaamse regering niet zomaar. Ze gebeuren in het kader van het goedgekeurde stroomgebiedbeheerplan 2022-2027, een resem maatregelen en acties om het grondwater en oppervlaktewater te verbeteren en ons land zo te beschermen tegen overstromingen en droogte.
Tot slot wordt met het geld ook werk gemaakt van zo’n vijfhonderd individuele zuiveringsinstallaties. Die zullen dienen voor woningen die verder van het bestaande rioleringsnet liggen, waardoor aansluiten moeilijk is. De minister erkent dat het aanleggen en onderhouden
van riolering een dure aangelegenheid is voor lokale besturen en hoopt hen met deze investeringen een duwtje in de rug te geven.
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer