Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en het Departement Mobiliteit en Openbare Werken (DMOW) publiceerden vandaag (03/12/24) de nieuwe dynamische lijst gevaarlijke punten. De lijst, die elk jaar vernieuwd wordt, geeft een overzicht van onveilige kruispunten en wegsegmenten waar ongevallen gelinkt kunnen worden aan de inrichting - en dus niet aan het individuele gedrag van bestuurders. Zo weet de wegbeheerder waar ingrepen nodig zijn om de verkeersveiligheid te verhogen.
De nieuwe dynamische lijst gevaarlijke punten telt 264 locaties. Dat is minder dan in 2021 (301) en 2022 (300), maar een beperkte toename tegenover 2023 (258). 110 punten (42%) op de lijst zijn ondertussen aangepakt en op 44 punten (17%) zijn werken in uitvoering of op korte termijn gepland.
Extra aandacht voor ongevallen met voetgangers en (brom)fietsers
Locaties verschijnen op de lijst vanaf een prioriteitenscore van 15, waarbij een lichtgewonde staat voor één punt, een zwaargewonde voor drie punten en een dodelijk slachtoffer voor vijf punten. In deze 531-score wegen ongevallen met (brom)fietsers en voetgangers extra door: zij krijgen een verhogingsfactor van 1,7. Zo corrigeert de overheid ook voor de onderregistratie van ongevallen met kwetsbare weggebruikers. Niet alle fietsongevallen worden bijvoorbeeld altijd gemeld aan de politie.
Gevaarlijke punten zijn locaties die objectief onveilig zijn en waar de afgelopen jaren meerdere (ernstige) verkeersongevallen zijn gebeurd. Die locaties kunnen zowel kruispunten als korte wegsegmenten zijn en worden sinds 2018 jaarlijks bijgehouden in een dynamische gevaarlijke puntenlijst. De dynamische lijst bevat uitsluitend locaties langs gewestwegen en is gebaseerd op ongevallencijfers van 2020, 2021 en 2022.
"Onze infrastructuur verbeteren is een van de beste manieren om de verkeersveiligheid te verhogen. We gaan met de nieuwe dynamische lijst aan de slag om te bepalen waar welke ingrepen nodig zijn. Waar mogelijk voeren we snel kleinere maatregelen uit die de veiligheid onmiddellijk verhogen,” zegt de Vlaamse minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder.
Meeste gevaarlijke punten in stedelijke omgeving
Sinds de start van de dynamische lijst pakte AWV 399 punten aan, dat is gemiddeld één gevaarlijk punt om de zes dagen. Elk jaar verdwijnen er dus gevaarlijke locaties, maar er komen ook elk jaar nieuwe bij. Een kruispunt kan bijvoorbeeld door een gewijzigde verkeerssituatie meer verkeer krijgen, waardoor de kans op ongevallen stijgt.
De nieuwe lijst toont dit jaar 61 nieuwe gevaarlijke punten, waarvan er 31 in de provincie Antwerpen liggen. Deze provincie telt ook het hoogste aantal gevaarlijke punten (127). Reden? De meeste gevaarlijke punten situeren zich rond de steden waar de ruimte beperkt is. Antwerpen heeft met zijn dichtere bebouwing en drukker verkeer meer risico op verkeersonveilige locaties.
https://wegenenverkeer.be/veilig-op-weg/gevaarlijke-punten
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer