Nieuw vademecum voor Vlaamse hoofdwegen

Gepubliceerd op 25-06-2024 16:10

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft een nieuw Vademecum Weginfrastructuur (VWI) over Vlaamse hoofdwegen gepubliceerd. Het is een volledig nieuw vademecum en bevat alle richtlijnen voor het ontwerpen van een Vlaamse hoofdweg. Het vademecum houdt rekening met de nieuwe wegencategorisering en alle basisprincipes voor een robuust wegennet.

De Vlaamse Regering besloot in het Regeerakkoord 2019-2024 om een nieuwe wegencategorisering in te voeren. Het nieuwe netwerkconcept gaat uit van een multimodale benadering en is robuust, vlot in alle omstandigheden, meer samenhangend en met eenvoudige benamingen. Voor de nieuwe wegencategorisering worden basisprincipes opgesteld met betrekking tot de inrichting van de wegen. Deze nota zal fungeren als visiedocument voor de inrichting van het robuust wegennet met betrekking tot de Europese Hoofdwegen (EHW) en de Vlaamse Hoofdwegen (VHW). Dit visiedocument kwam tot stand met de inbreng van het departement Mobiliteit en Openbare Werken, De Lijn, De Werkvennootschap en het departement Omgeving.

Meer informatie op wegenenverkeer.be/ontwerprichtlijnen.

Op dinsdag 3 september 2024 organiseren Wegen en Verkeer in het VAC Leuven (Dirk Boutsgebouw; Diestsepoort 6, 3000 Leuven) een infonamiddag rond dit nieuwe VWI. Inschrijven kan via het inschrijvingsformulier.

https://wegenenverkeer.be/zakelijk/documenten/ontwerprichtlijnen/weginfrastructuurBrochure Basisprincipes inrichting robuust wegennet: Europese hoofdwegen & Vlaamse hoofdwegenBrochure Basisprincipes inrichting robuust wegennet: Regionale wegen & Interlokale wegen