Veiligheid op de werf: de verantwoordelijkheid van iedereen

Gepubliceerd op 21-06-2024 09:18

Na twee interne veiligheidscampagnes lanceerde Aquafin onlangs Wave 3 (ik Werk Aan VEiligheid). Het doel: meer bewustzijn creëren rond veiligheid bij alle contractoren waar de waterzuiveraar mee samenwerkt. Zo wil Aquafin niet alleen de veiligheid op de eigen werven garanderen, maar tracht het bedrijf ook een voortrekkersrol te nemen op sectorniveau. “Elke werf zou veilig moeten verlopen en daartoe moet iedereen zijn steentje bijdragen”, benadrukt Aquafin-portfoliobeheerder Raf Sleebus.

foto: Infra Magazine / (c) Frederik Beyensfoto: Infra Magazine / (c) Frederik Beyens

Niettegenstaande veiligheid een topprioriteit is binnen Aquafin, gebeurden er een aantal ernstige werfincidenten in de periode 2021-2022. Dat gaf aanleiding tot enige zelfreflectie met als gevolg dat het waterzuiveringsbedrijf een specifieke veiligheidscampagne opstartte gericht op contractorveiligheid (Wave 3). Raf Sleebus, portfoliobeheerder bij de directie Projectmanagement binnen Aquafin, legt uit: “Op onze werven zijn verschillende partijen aan de slag, van aannemers tot studiebureaus en van werftoezichthouders tot veiligheidscoördinatoren. De veiligheidsverwachtingen aligneren tussen al deze betrokkenen is geen sinecure.” Toch wilde Aquafin hierin een voortrekkersrol nemen en startte dus gesprekken op met zijn technische partners. Daaruit kwam de consensus dat werven veilig moeten verlopen. “Op het einde van de dag moet iedereen veilig naar huis kunnen terugkeren. Veiligheid is geen aspect van de man in de sleuf of van de directie. Het moet verweven zijn doorheen de hele organisatie op elk niveau. Iedereen heeft op zijn niveau zijn specifieke verantwoordelijkheid en moet zijn persoonlijke bijdrage leveren, iedereen moet dus mee zijn in het verhaal.”

STOP-PROCEDURE

Enige tijd geleden implementeerde Aquafin de zogenaamde STOP-procedure op zijn werven. Die houdt in dat eenieder op een werf – Aquafin-medewerker, aannemer, onderaannemer, buurtbewoner, … – een activiteit mag stilleggen als die onveilig is. Raf: “De toepassing van deze procedure trachten we te intensifiëren, want ‘STOP’ zeggen is iemand behoeden voor erger. Met andere woorden ‘STOP’ zeggen is zorgen voor elkaar. Met Synductis, een vereniging van nutsmaatschappijen die in de ondergrond werken, bekijken we momenteel om een afsprakenkader te onderschrijven zodat we elkaar mogen aanspreken over veiligheidsaspecten op elkaars werven. Dat lijkt misschien evident, toch is dit een hele stap voorwaarts.”

LIFE-SAVING RULES

Duidelijkheid scheppen rond rollen en verantwoordelijkheid is volgens Aquafin niet voldoende. “We moeten zeker zijn dat de mensen begrijpen wat we verwachten. We merken dat niet elke boodschap van de top de werkvloer bereikt, soms omdat taal een barrière vormt. Om de informatiedoorstroming nog eenvoudiger en effectiever te maken, ontwikkelden we daarom zestien life-saving rules”, gaat Raf verder. “Ze zijn elk weergegeven in een duidelijk pictogram met één lijn omschrijvende tekst. Zo krijgt een werknemer op de werf in een oogopslag mee wat de veiligheidsregels zijn. Voor elk pictogram is meertalige achtergrondinfo beschikbaar in de vorm van een video.

Daarnaast bundelden we alle regels in een korte veiligheidsintroductiefilm, een handige tool voor onze contractoren om hun mensen te informeren. Op termijn is het de bedoeling dat elke externe medewerker deze introductievideo bekeken heeft en slaagt in een bijhorende kennistest voor die de werf mag betreden. Voor nu ligt de focus op het uitrollen van dit infopakket bij onze partners en op onze werven, onder meer door posters uit te hangen en bijhorende toolboxen te organiseren.”

artikel uit infra magazine #2 - 2024 > hier downloadenhttps://www.aquafin.be/nl-be/bedrijven/veiligheid-en-richtlijnen/life-saving-rules
Veiligheid is topprioriteit bij AquafinVeiligheid is topprioriteit bij Aquafin
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine