Veilige waterafvoer voor nieuwe fietstunnel

Gepubliceerd op 21-06-2024 07:30

Overwegen blijven onveilig. Daarom wil spoorwegbeheerder Infrabel deze zoveel mogelijk vervangen door tunnels. Ook in Lokeren werd aan de Nieuwe Stationsstraat een overweg afgesloten en vervangen door een nieuwe fietstunnel. De tunnel is een essentieel onderdeel van de fietssnelweg F4 die Gent verbindt met Antwerpen en daarbij ook Lokeren doorkruist. Deschacht bewaakte de efficiënte en veilige afwatering van de tunnel, en leverde de Faserfix KS afvoergeul.

foto: Infra Magazine / (c) Deschachtfoto: Infra Magazine / (c) Deschacht

Bij de bouw van een tunnel is een efficiënte en veilige afwatering erg belangrijk, daarom wordt langs het fietspad over de volledige lengte van de tunnel een afvoergeul voorzien. Om zo goed mogelijk in te spelen op de specifieke verwachtingen schakelde projectleider ir. Korneel Jansseune van aannemer Persyn specialist Deschacht in voor advies. De afvoergeul moest sterk genoeg zijn om fietsers en eventuele onderhoudsvoertuigen te kunnen dragen. Bovendien was het wenselijk dat de asfaltverharding tegen de afvoergeul aan mocht gelegd worden.

SPECIFIEKE VEREISTEN

Vanwege de beperkte inbouwhoogte, de vereiste om voldoende water te transporteren naar het lozingspunt en de belastingklasse 205C, werd gekozen voor Faserfix KS van Hauraton, exclusief verdeeld door Deschacht. Peter Rommel, projectadviseur bij Deschacht: “Met de Faserfix KS afvoergeul konden we alle eisen inlossen. Bovendien is deze afvoergeul voorzien van het Side Lock-vergrendelingssysteem wat het bij onderhoud makkelijk maakt de roosters uit te halen en terug te plaatsen.”

Faserfix KS is een vezelversterkte betonnen goot, geschikt voor gebruik tot klasse F 900. Er is een ruime keuze aan roosters. Vergrendeling van deze roosters kan zonder accessoires, via het Side Lock-systeem. De nominale breedtes gaan van 100 tot 300 millimeter, in verschillende hoogtes. De bovenrand is verstevigd met een hoogwaardige hoek van 20 millimeter.

BREDE EXPERTISE ALS SLEUTEL TOT SUCCES

Dit project illustreert meteen ook de diversiteit van Persyns specialisaties: beschoeiingen, burgerlijke bouwkunde, rioleringswerken en asfalt. Het vormt een integraal onderdeel van de puzzel op weg naar een duurzame maatschappij, waarin fietsostrades het fietsverkeer bevorderen en de tunnel een aanzienlijk veiligere oversteek biedt dan gelijkgrondse overwegen. Het project werd genomineerd voor project van het jaar bij de Gouden Baksteen, de jaarlijkse prijzenuitreiking van de Bouwunie.

artikel uit infra magazine #2 - 2024 > hier downloadenhttps://www.deschacht.eu/weg-en-rioolwerken/lineaire-afwatering/waterafvoer-hauraton/https://www.persyn.be/
Met de Faserfix KS afvoergeul konden we alle eisen inlossenMet de Faserfix KS afvoergeul konden we alle eisen inlossen
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine