Eerste kandidaten Connecting Antwerp betreden de werf

Gepubliceerd op 12-06-2023 10:30

Zo’n halfjaar na de lancering van het nieuwe tewerkstellingsproject Connecting Antwerp zijn de eerste jongeren klaar om de handen op de echte werf uit de mouwen te steken. Ze zijn enkele van een tiental kandidaten die momenteel gerekruteerd en begeleid worden door Xtra Construct en PROFO. “Ook na het koppelen van een jongere aan een werkgever bieden we verdere ondersteuning. In tandem met de buddy op de werkplek zelf”, benadrukt Nick Nouten van PROFO.

bron foto: Infra Magazinebron foto: Infra Magazine

Connecting Antwerp wil jongeren warm – en klaar – maken om mee te bouwen aan hun eigen stad. Letterlijk. Met de juiste ondersteuning, opleiding en begeleiding zet het project werklozen tussen 18 en 30 jaar aan het werk op de werf van De Grote Verbinding (de Oosterweelverbinding, de Ringparken en de Scheldebrug). “We verbinden jongeren uit de eigen buurt aan de bouwsector, met het oog op een duurzame tewerkstelling”, legt Nick Nouten van PROFO uit, die samen met Xtra Construct de selectie en begeleiding doet. “Ook de bouwondernemingen die op deze werf actief zijn winnen hierbij. Zij vinden gemotiveerde medewerkers zonder selectiekosten. Wat we wel van hen vragen is het engagement om de jongere actief mee op sleeptouw te nemen, onder meer door een buddy aan te stellen op de werkvloer.”

VAN KENNISMAKING TOT OPLEIDING

Kandidaten zijn 18 tot 30 jaar en wonen in Antwerpen of in een van de districten. Verder geven vooral wilskracht en motivatie de doorslag. Relevante ervaring is uiteraard welkom, maar hoeft zeker niet. Ook de VDAB ondersteunt namelijk Connecting Antwerp en biedt de nodige oriëntatie en opleiding. Aan een eventueel opleidingstraject gaat uiteraard een grondige screening vooraf. “Tijdens een eerste kennismakingsgesprek brengen we de situatie van de jongere in beeld”, schetst Nick. “Hebben ze aantoonbare ervaring? Beschikken ze over een VCA? Zijn ze het Nederlands voldoende machtig? Antwoorden op dat soort vragen laten ons toe de mogelijkheden meteen scherp te stellen. Gaan we met een kandidaat verder dan kan die, mits de juiste ervaring, onmiddellijk aan het werk of geven we die een ‘bouwbad’, in samenwerking met de VDAB.” Opleidingen gaan door op een locatie in Schoten – focus op industriële schilderwerken, isoleren en kennisbouw – of in ‘de zandbak’ in Herentals, waar de jongeren de kneepjes leren van graafwerken, klinkeren, … Daarnaast zijn er twee doe-dagen voorzien, waarin kandidaten meedraaien in verschillende beroepen. Nick: “Vaak weten ze zelf niet waar hun sterkte of interesse precies ligt. Door van de mogelijkheden te proeven, kunnen ze dit zelf ontdekken en werken we echt naar duurzame tewerkstelling.”

STEREOTIEPEN DOORBREKEN

De bouwsector in het algemeen, en wegenbouw in het bijzonder, is een mooie stiel. Toch blijven hardnekkige stereotiepen de job minder aantrekkelijk maken. “Wie hier voor het eerst binnenkomt, heeft vaak schrik van het vuile en harde werk. Door aan te tonen dat ook deze sector moderniseert en een correct beeld te schetsen, zijn jongeren meteen veel enthousiaster. Al blijft het wat zoeken, zeker die eerste maanden. Hoe brengen we ons verhaal en onze missie zo laagdrempelig mogelijk? Zelfreflectie is en blijft belangrijk. Net zoals een passie voor de bouw”, besluit Nick.

artikel uit infra magazine #2 - 2023 > hier downloadenhttps://www.connectingantwerp.be/
kostenloze rekrutering voor jobs in de grote verbindingkostenloze rekrutering voor jobs in de grote verbinding
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine