Klinker van 100 procent gerecycleerde mineralen

Gepubliceerd op 09-09-2022 16:12

De tocht naar volledig gerecycleerd cement is al een tijd aan de gang en het doel komt steeds duidelijker in zicht. Holcim is erin geslaagd honderd procent gerecycleerde klinker te produceren. Daarmee is het de eerste fabrikant ter wereld die uitsluitend gerecycleerde mineralen omzet tot een ecologisch halffabricaat.

bron foto: Infra Magazine bron foto: Infra Magazine

In de cementfabriek Altkirch in Frankrijk kreeg de gerecycleerde klinker van Holcim vorm. Die opent de weg naar volledig gerecycleerd cement en nog beter circulair bouwen. Zo voldoet klinker helemaal aan de Europese normen en zou het voortaan mogelijk zijn om met dit halffabricaat vervolgens honderd procent gerecycleerd cement te produceren en te gebruiken in wegenwerken. Het brengt circulair bouwen, ook op vlak van infrastructuurwerken, opnieuw een stuk dichter.

TOONAANGEVEND R&D-CENTRUM

Deze belangrijke ontwikkeling werd gecoördineerd en getrokken door Holcims Innovation Center in het Franse Lyon. Daar zijn meer dan 210 onderzoekers aan de slag. Het hart van de R&D mag dan het hardste kloppen in Lyon, deze gerecycleerde klinker werd niet enkel daar ontwikkeld. Het Innovation Center werkt nauw samen met zes regionale innovatiecentra, van Mumbai tot Montreal, en met een netwerk van meer dan twintig centra wereldwijd. Zo bundelt het ruime team alle aspecten van de bouw: van geavanceerde engineering tot materiaalwetenschap en van kunstmatige intelligentie en datamining tot metselaars.

Edelio Bermejo is hoofd van het Innovation Center van Holcim. Hij is alvast verheugd over de resultaten. “Deze doorbraak laat zien wat mogelijk is als je Holcims unieke expertise in recycling combineert met zijn leiderschap in cementproductie. De ontwikkeling van honderd procent gerecyclede klinker brengt ons een stap verder in ons streven naar circulair bouwen om de gebouwde omgeving koolstofvrij te maken.”

DE JUISTE AFVALSTROMEN EN EEN AANGEPASTE PRODUCTIE

Klinker die uitsluitend bestaat uit gerecycleerde mineralen maak je niet zomaar. Het begint bij een zorgvuldige zoektocht naar de juiste afvalstromen. In de fabriek in Altkirch experimenteerde het team met heel wat alternatieve grondstoffen, van houtas tot afval van de verwerking van mineralen. Om nog duurzamer te werken, kwamen deze afvalstromen zoveel mogelijk van lokale bronnen. Eens de herbruikbare afvalstromen bepaald waren, begon het herinrichten van de productieopstelling om dit nieuwe type klinker zo optimaal mogelijk te kunnen fabriceren.

Dat Holcim zo uitdrukkelijk inzet op de productie van gerecycled cement hoeft niet te verbazen. Als wereldleider in recycling heeft het bedrijf de ambitie om de bebouwde omgeving koolstofvrij te maken. Aan de weg van die zogenaamde net-nul reis wordt al enige tijd serieus getimmerd. Zo recyclede Holcim in 2021 maar liefst 54 miljoen ton aan materialen in het bedrijf. Dit volume moet nog eens verdubbelen tegen 2030 en de 100 miljoen ton aantikken. Wat het recyclen van bouw- en sloopafval tot nieuwe bouwmaterialen betreft, wil Holcim tegen 2025 10 miljoen ton bereiken. In 2021 realiseerde het bedrijf deze herwaardering tot nieuwe bouwmaterialen al voor 6,6 miljoen ton.

ECOPLANET: CO2-NEUTRAAL CEMENT
De honderd procent gerecyclede klinker is een nieuw wapenfeit van Holcim, maar zeker niet het eerste. In Zwitserland lanceerde Holcim al ’s werelds eerste groene cement binnen zijn ECOPlanet-lijn. Dat bestaat voor twintig procent uit gerecycled bouw- en sloopafval.
De ECOPlanet-cementen zijn bovendien CO2-neutraal, goed verwerkbaar en geschikt voor bijna elke toepassing. Hiervoor kiest Holcim innovatieve grondstoffen met een lage uitstoot, zoals gebrande klei en gerecycleerd bouw- en sloopafval. De lagere uitstoot van het productieproces zet het ECOPlanet-cement nog meer op scherp.

artikel uit infra magazine #3 - 2022 > hier downloaden
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine