Elektrische asfaltspreidmachine in primeur aan de slag

Gepubliceerd op 09-09-2022 11:19

In het Nederlandse Oirschot, op Innovatiestrook A58, is voor het eerst asfalt aangebracht zonder uitstoot bij de uitvoering. Daarvoor zette aannemer KWS zijn elektrische asfaltspreidmachine in. Het innovatieve toestel mocht voor het eerst aan de bak. Ze doorstond de vuurproef met verve en lijkt helemaal klaar om binnenkort heel wat werken te verduurzamen.

bron foto: Infra Magazinebron foto: Infra Magazine

KWS is onderdeel van VolkerWessels Infrastructuur. Als pionier in hun vakgebied zetten ze maximaal in op duurzame oplossingen. De ontwikkeling van de elektrische asfaltspreidmachine kadert binnen die missie en visie. Elektrificatiespecialist Urban Moibility Systems (UMS) ging aan de slag met een reguliere, dieselaangedreven asfaltspreidmachine van Dynapac. Ze transformeerden de machine, in opdracht van KWS, tot een elektrisch toestel. Naast de asfaltspreider investeerde KWS ook in een wals op accu. Zo kan de wegenbouwer asfalt nu volledig elektrisch verwerken.

STERKE PRESTATIES OP DE WERF

Vaak wordt nog wat sceptisch naar elektrische wegenwerkmachines gekeken, maar vergis je niet: de elektrische asfaltspreidmachine hoeft niet onder te doen voor zijn traditionele broertjes. Dit model werkt op een verwisselbaar LFP-batterijpakket en kan daarmee 24/7 ingezet worden. “De batterij heeft bovendien een langere levensduur dan standaard batterijen in onze sector, is volledig recyclebaar en onderhoudsvrij”, benadrukt Raymond van de Stadt, directeur Asfaltbedrijf bij KWS.

Het is zeker niet voor het eerst dat KWS de kar van een ecologischere infrasector trekt. Bij de aanschaf van nieuw materieel is duurzaamheid al lang de doorslaggevende factor bij de wegenbouwer. Eerder nam KWS onder meer de eerste elektrische vrachtwagen in de bouw op in zijn vloot, net als een reeks hybride walsen en een multi-inzetbare wiellader.

INNOVATIESTROOK A58

De elektrische asfaltspreidmachine maakte zijn eerste meters op de Innovatiestrook A58 in Oirschot, een gemeente in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Deze locatie is een echt testlabo voor bedrijven die willen innoveren in de wegenbouw. Zo wordt onder meer wegmarkering met biobased en gerecycled thermoplast onderzocht, gebruiken ze er circulaire bewegwijzering, gerecycled asfalt, lichtmasten en wegmeubilair uit organische grondstoffen, en Aquabase- en Geowall-fundering.

Raymond van de Stadt: “We investeren volop in elektrische machines, om onze emissievrije ambitie vorm te geven. Opdrachtgevers zoals Rijkswaterstraat, met hun Innovatiestrook A58, zijn daarbij cruciaal. Zij geven ons de ruimte om te innoveren en te ontwikkelen. In de aanbesteding van die Innovatiestrook A58 werd de prijs-kwaliteit namelijk ook afgetoetst op zero-emissiebouwen en op zin voor vernieuwing. Het liet ons toe om onze innovatieve machine in de praktijk te testen. Met partners zoals Rijkswaterstraat kunnen we samen grote en belangrijke stappen zetten.”

EMISSIEVRIJ TEGEN 2030
De elektrische asfaltspreider is een belangrijke volgende stap richting de duurzame ambitie van KWS: ze willen in 2030 volledig emissievrij werken. Deze innovatieve machine stoot geen CO2 of fijnstof uit. Door de nieuwe asfaltspreidmachine binnenkort ook op andere projecten in te zetten, zal het aannemingsbedrijf jaarlijks zo’n 46 ton CO2 uitsparen.

artikel uit infra magazine #3 - 2022 > hier downloaden
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine