Jobs in de wegenbouw blijven lang openstaan en heel wat jongeren vinden moeilijk hun weg naar de arbeidsmarkt. In Stad Antwerpen komen die twee tendensen binnenkort samen. Wegenbouwers die de Oosterweelverbinding mee vormgeven, kunnen jongeren van 18 tot 30 jaar aan het werk zetten op de werf. Xtra Construct en PROFO brengen de nodige expertise rond de tafel.
De komende acht tot tien jaar wordt druk gebouwd aan de Oosterweelverbinding. Heel wat wegenwerkers geven er elke dag het beste van zichzelf. Binnenkort krijgen zij versterking van jonge, gemotiveerde krachten. “In en rond de Stad zijn heel wat jonge
werklozen”, weet Nathan Blondeel van PROFO, dat trajecten opzet om jongeren naar het reguliere arbeidscircuit te leiden. “Velen van hen zijn echt gemotiveerd, maar vinden moeilijk de weg naar een gewone job, bijvoorbeeld door een andere moedertaal of een lager diploma. Dat terwijl heel wat jobs moeilijk ingevuld geraken, onder meer in de bouwsector.”
MATCHMAKERS EN WERKBUDDIES
PROFO sloeg de handen in elkaar met Xtra Construct, dat als hr-bedrijf de nodige ervaring heeft met mensen tewerkstellen in onder meer de infrasector. Samen leggen ze de link tussen de werkzoekenden en de vacatures voor wegenbouwers op de Oosterweelwerf en bij andere wegenbouwprojecten. Tijdens een Connect Week maken de kandidaten kennis met de werkvloer, als een soort stage. Ze leren er de nodige vaardigheden aan en ontdekken of het iets voor hen is. Len Yzewyn van Xtra Construct: “Een goede match is belangrijk, want we willen duurzame tewerkstelling realiseren. Vanaf maart 2023 zullen we, naast de Connect Week, ook een proefwerf hebben. We zetten geïnteresseerde jongeren goed op weg en geven potentiële werkgevers een goede basis.”
Een handvol bedrijven toonde alvast interesse in het project. Zij krijgen binnenkort een gedetailleerdere uiteenzetting en kunnen daarna instappen. De rekrutering en opvolging door Xtra Construct en PROFO is gratis. Wegenbouwers kiezen ook zelf de arbeidsvorm. IBO, via een uitzendbureau of een vast contract: het is allemaal mogelijk. “In ruil daarvoor vragen we een intentieverklaring en eigen inspanningen, zoals het aanstellen van een werkbuddy voor de jongere. Dat kan de ploegbaas zijn, maar evengoed een arbeider die met de nieuwe kracht aan de slag gaat.”
50 JONGEREN PER JAAR
De ambitie binnen Connecting Antwerp, want die toepasselijke naam kreeg het project, is niet min. Jaarlijks moeten vijftig jongeren op Oosterweel kunnen ingeschakeld worden. Om die te vinden, gaan de projectpartners resoluut voor een persoonlijke benadering. “Tijdens een jobcafé, via posters, met gerichte campagnes op sociale media en in samenwerking met partnerorganisaties, maar evengoed door hen aan te spreken als ze rondwandelen op de Meir bijvoorbeeld”, legt Nathan uit. “Wegenbouw is niet de eerste sector waar deze groep jongeren aan denkt, maar heeft heel wat te bieden. Jonge kerels die van beweging houden en sportief zijn, passen perfect in deze job. We zijn ervan overtuigd dat we hen warm kunnen maken voor dit werk. Dat deze jongeren aan hun eigen stad kunnen meewerken, is zonder twijfel een extra motivatie.”
Meer info: www.connectingantwerp.be
artikel uit infra magazine #3 - 2022 > hier downloaden© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer