Sigma, de vereniging van invoerders en algemene vertegenwoordigers gespecialiseerd in materieel voor burgerlijke bouwkunde, bouw en goederenbehandeling, heeft de sectorcijfers van 2021 op een rijtje gezet. Tegelijk bekeken ze de vooruitzichten voor de rest van het jaar. En die zien er best rooskleurig uit.
2021, HET JAAR VAN DE RECORDS
Het afgelopen jaar braken Sigmaleden, ondanks de coronacrisis, verschillende records. Met 5.678 verkochte machines klopte die teller 22 % hoger af dan in 2020. Ook het vorige record, uit 2019 met 5.303 machines, werd verpulverd. Vooral de minigravers noteerden een opmerkelijke stijging. Bij de zwaardere machines werden dan weer graafmachines op rupsen en verreikers massaal besteld. Bij de accessoires namen scharen en breekhamers een fikse sprong, met ruim de helft meer verkoop dan het jaar ervoor. Nog enkele leuke records: de elektrische vorkheftrucks stegen met 44 % tot 3.109 units en de heftrucks met verbrandingsmotor zelfs met 84 %, tot 2.082.
VOLLE ORDERBOEKEN VOOR 2022
Dat ook dit jaar een succes wordt voor de sector lijkt al vast te staan. In het laatste kwartaal van 2021 werden massaal veel machines besteld. De orderboeken van aannemers staan vol en die van de machinebouwers en -verdelers volgen. Dat juichen ze bij Sigma toe, met een belangrijke kanttekening weliswaar. “Bij de grote bouwmachines is de orderportefeuille 65 % groter en bij de kleine machines zelfs 80 % meer dan vorig jaar”, zegt Dries Van Haut, voorzitter van Sigma. “De vraag is vooral of we alles tijdig zullen kunnen leveren. De levertermijnen lopen uit door materiaalschaarste en de hoge energieprijzen. Door lange wachttijden op bijvoorbeeld een computerchip van een paar euro staat een machine van honderdduizenden euro’s maandenlang geblokkeerd. Daarom bestelden bedrijven eind vorig jaar wellicht nog massaal. We moeten proberen te doseren. Anders lopen we het risico dat alles opgestopt zit en plots in één schok op de markt komt, met logistieke problemen en mogelijk zelfs een prijsimplosie tot gevolg.”
BLIJVEN INVESTEREN IN MENSEN
Naast schaarste en leverproblemen blijft het vinden van mensen een grote uitdaging. Ook in de bouw- en infrasector. De nood aan alle profielen, maar zeker ook technische, wordt steeds groter en het aanbod slinkt. Voor Sigma-leden schakelde de vereniging het Belgische communicatiebureau The Oval Office in om deze uitdaging samen aan te gaan. Dries Van Haut: “We moeten het beroep van onder meer servicetechnieker aantrekkelijker maken. Onze mensen hebben een uitdagende job met veel verantwoordelijkheid en autonomie in een boeiende omgeving. Daar mogen we mee uitpakken.”
artikel uit infra magazine #2 - 2022 > hier downloadenhttps://sigmafederation.be/nl/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer