Hoogmartens bouwt belangrijke mestsilo met ruime omgevingswerken in Zuid-Limburg

Gepubliceerd op 01-12-2021 17:52

Hoogmartens won vorig jaar de openbare aanbesteding voor het bouwen van een mestsilo in Sint-Truiden. De silo werd onlangs opgeleverd en onder grote belangstelling van pers en publiek in gebruik genomen. Het sluitstuk van een mooi project. Sander Palmans is coördinator bij het Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw (PVL) en was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor de bouw van de silo. Eerst een woordje uitleg over het centrum.

Sander Palmans: “Het PVL kan je best omschrijven als een praktijkcentrum voor de landbouw. Wij doen aan onderzoek en vorming in de sector, wat onder andere betekent dat we landbouwers op een gerichte manier vertrouwd maken met nieuwe voorschriften op het vlak van wetgeving, nieuwe technologieën, wetenschappelijke kennis, enz. Omwille van onze positie in het werkveld, heeft de Provincie Limburg ons belast met de bouw van een silo voor mestopslag in Zuid-Limburg. Het project kadert in het SALK, het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat, dat werd opgestart na de sluiting van Ford Genk.”

Mestvoorziening: een verhaal van noord en zuid

Wat moeten we ons voorstellen bij een mestsilo, en waarom werd hij precies in Sint-Truiden gebouwd?

Sander Palmans: “De landbouwsector is nog steeds enorm belangrijk voor Limburg. Doorheen de tijd is in het noorden van de provincie de veehouderij sterk gegroeid, terwijl het zuiden vooral gekenmerkt wordt door akkerbouw. Spreken we over mest, dan zien we dat de productie ervan zich dus vooral in het noorden situeert, terwijl het de landbouwers in het zuiden zijn die het meest nood hebben aan mest. Het transport van mest is al jaren een moeilijk vraagstuk. Vervoer over de weg blijft het meest aangewezen, maar is zeker in piekperiodes slechts een gedeelte van de oplossing. De bodem in Zuid-Limburg is zeer specifiek en maakt het noodzakelijk om zeer intensief te bemesten in een beperkte tijdspanne. Op piekmomenten kunnen beschikken over voldoende mestvoorraad is dan ook cruciaal. De silo die we nu hebben gebouwd helpt het probleem te verlichten. Hij kan immers  ook in de winter gevuld worden, een periode waarin de boeren nog geen mest nodig hebben. Maar zodra het mestseizoen aanbreekt, is er dus wel extra voorraad aanwezig.”

Slecht weer was geen game changer

Tim Gielen was als projectmanager bij Hoogmartens verantwoordelijk voor de bouw van de silo. “Het was best een grote opdracht”, steekt Tim van wal. “We zijn in het voorjaar met de werken gestart. Eerst hebben we het terrein gedeeltelijk moeten afgraven en vervolgens hebben we ongeveer zeven à acht weken aan de betonnen silo zelf gebouwd. Je moet je zo’n silo voorstellen als een groot vat waarin ongeveer 3.700 kubieke meter mest kan opgeslagen worden. Rond de silo hebben we een asfaltverharding en kantstroken voor de omheining en de poorten aangelegd. Wat ons het meest parten heeft gespeeld was de twee meter diepe sleuf in de grond rond de silo. Door het aanhoudend slechte weer en de veelvuldige neerslag was die sleuf onder water komen te staan. Vooraleer we ze konden dichten, moest de grond voldoende drogen. Dat heeft enkele weken geduurd, maar had gelukkig geen negatieve invloed op de globale timing van de werken. Enkele weken voor de oplevering was de klus geklaard en hadden we nog voldoende tijd voor het afwerken van de bermen.”

Sander Palmans kijkt tevreden terug op de samenwerking met Tim en zijn team. “Alles liep eigenlijk perfect. De voorbereiding was in orde, de planning klopte en wat zeer belangrijk was: korte communicatielijnen. Een vraag of probleem kon onmiddellijk besproken worden en resulteerde dan ook snel in een oplossing.” Kortom, een geslaagde samenwerking rond een uiterst nuttig project voor de Limburgse landbouwsector.

bron:

https://www.hoogmartens.be/nieuws
Hoogmartens bouwt belangrijke mestsilo met ruime omgevingswerken in Zuid-LimburgHoogmartens bouwt belangrijke mestsilo met ruime omgevingswerken in Zuid-Limburg