Optrekken quarantaine: productie bouw moet gegarandeerd blijven

Gepubliceerd op 21-10-2020 15:07

Personen met een risicocontact of komende uit een rode zone, maar zonder symptomen, worden niet langer getest, maar moeten nu 10 dagen in quarantaine blijven. Uit berekeningen van de Confederatie Bouw blijkt dat 2,15% van de actieve bevolking in die situatie zal zitten. Concreet voor de bouw betekent dat ruim 4500 werknemers in een tiendaagse quarantaine zullen zitten. “Dat kan de werking van werven belemmeren”, weet Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. “Een uitstel van opleveringstermijn is dan ook niet meer dan logisch voor bouwbedrijven die stevig getroffen worden door werknemers met Covid-19.” Positief nieuws: 97% van de bouwbedrijven kent en volgt het protocol dat werkgevers en werknemers afsloten om op veilige en gezonde wijze te werken op werven.

De tweede golf van het coronavirus houdt lelijk huis. Daarom is de teststrategie bijgestuurd. Wie een risicocontact heeft gehad of terugkomt uit een rode zone, maar geen symptomen vertoont, wordt niet langer getest, maar moet 10 dagen in quarantaine blijven in plaats van 7 dagen. Dat heeft repercussies voor alle sectoren, maar zeker ook voor de bouw. Berekeningen leren ons dat 2,15% van de werkende bevolking in tiendaagse quarantaine zal moeten gaan. Voor de bouw komt dat neer op 4622 werknemers op een totaal van 215.000 werknemers (arbeiders, bedienden en uitzendkrachten).

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Het spreekt voor zich dat deze verlengde quarantainemaatregel ervoor zal zorgen dat de productie van onze sector niet langer 100% gegarandeerd zal zijn. Zeker in kleinere ondernemingen zal het helemaal niet evident zijn om een werf tijdig klaar te krijgen wanneer één of meerdere werknemers zonder symptomen toch 10 dagen afwezig moeten blijven. Daarom moeten bedrijven die met ernstige hinder te maken krijgen als gevolg van getroffen werknemers een uitstel van termijn moeten kunnen krijgen.”

Uit een rondvraag van de Confederatie Bouw blijkt overigens dat 48% van de bouwbedrijven momenteel te kampen heeft met of al geconfronteerd is met afwezigheden als gevolg van het Covid 19-virus. Bij de overgrote meerderheid van de gevallen had het virus te maken met het privéleven van de werknemer, bij een beduidende minderheid omdat ze een risicopatiënt waren of omdat ze het virus op het werk te pakken kregen. 35% van de bedrijfsleiders merkt ook op dat de onzekerheden over het virus weer aan het toenemen zijn.

Toe te juichen is dan weer wel dat 97% van de bouwbedrijven het veiligheidsprotocol kent dat vakbonden en werkgeversorganisaties tijdens de eerste coronagolf afsloten. Dat protocol voorziet in veiligheidsmaatregelen, zoals het toepassen van de anderhalve meter afstand in de mate van het mogelijke, de verplichte mondmaskerdracht wanneer de anderhalve meter afstand niet gerespecteerd kan worden, veilig transport van en naar de werven en dergelijke meer.

www.confederatiebouw.be