VLARIO verzamelt constant kennis via overleg en kennisuitwisseling met de verschillende marktpartners. Eén van de doelstellingen van VLARIO is deze kennis ook zoveel mogelijk uit te dragen. Tijdens deze provinciale contactdagen trachten zij alle betrokkenen in de provincie te bereiken, zoals de gemeentebesturen, andere openbare instellingen, studiebureaus, aannemers etc. om hen te informeren over de recentste ontwikkelingen in de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector.
Dit jaar organiseren zij in elke provincie een contactdag en zij willen u dan ook graag uitnodigen voor deze informatienamiddag. Er werd een boeiend programma met veel nieuwigheden voor u samengesteld en bovendien hebt u de gelegenheid om te netwerken met collega’s van andere steden en gemeente. Inschrijving voor deze contactdag is volledig kosteloos voor de VLARIO-leden. Niet-leden betalen 60 euro.
Data en locatie:
Donderdag 19 mei- Limburg - provinciehuis Limburg (Hasselt)
Donderdag 26 mei - Antwerpen - Vormingscentrum Malle
Donderdag 2 juni - Oost-Vlaanderen - Farys (Gent)
Donderdag 9 juni - West-Vlaanderen - Boeverbos (Brugge)
Dinsdag 14 juni - Vlaams-Brabant - Provinciehuis Vlaams-Brabant (Leuven)
Programma:
13u.00 Registratie en ontvangst
13u.30 Openingswoord door de gastheer
13u.45 Grachten van algemeen belang – VVSG
Naast de onbevaarbare en bevaarbare waterlopen zijn er grachten van algemeen belang. Sommige grachten hebben meer dan alleen een bufferende en infiltrerende functie. Zij zorgen ook voor de afvoer van het hemelwater naar het rioleringsstelsel. Gemeenten kunnen deze grachten het statuut geven van ‘gracht van algemeen belang’ en nemen dan ook het onderhoud ervan op zich. Om een recht van doorgang te bekomen langs deze grachten kan de gemeente een erfdienstbaarheidszone afbakenen. Maar wat moet een gemeente hiervoor doen?
14u.00 Controle bouwvergunning versus keuring private riolering – Riet Lismont (VLARIO)
Sinds 1 juli 2011 moet elke nieuwbouw, alsook elk pand dat vervat zit in een afkoppelingsproject een keuring van de private riolering ondergaan. Samen met de softwarehuizen Cipal, Remmicom, Schaubroeck en Cevi, alsook met Ruimte Vlaanderen i.f.v. het omgevingsloket, zorgde VLARIO voor een automatische koppeling tussen het pakket “ruimtelijke ordening” en de databank voor de keuringen (KPR).
14u.15 Hoe worden subsidieprogramma’s voor riolering opgemaakt? – afgevaardigde van de Vlaamse Milieumaatschappij, afdeling ecologisch toezicht.
Rioolbeheerders dienen fiches voor subsidies in en krijgen dan meestal het bericht dat het dossier in aanmerking komt. Maar waarom komt een dossier dan nooit op een effectief subsidieprogramma? Welke zijn de parameters die meespelen om de prioriteit te bepalen? De VMM verduidelijkt dit vertrekkende vanuit een toelichting over het kader van ons beleid: de Europese Kaderrichtlijn Water, de Overstromingsrichtlijn, de Stroomgebiedbeheerplannen, de GUP’s en de zoneringsplannen.
14u.40 Kwaliteitsborging Renovatie van Toegangsputten – Partners van IKT project
Het renoveren van toegangsputten in een rioolstelsel is minstens zo belangrijk als het onderhouden van de rioolleidingen zelf. Over de toestand van deze putten is op dit moment geen precies schadebeeld bekend. Via internationale samenwerking en deelname aan het IKT putrenovatie project wil VLARIO samen met haar partners rioolbeheerders kennis vergaren. Om de functionaliteit van de toegangs-en verbindingsputten te waarborgen heeft VLARIO als overkoepelende organisatie aan IKT opdracht gegeven 10 putten te onderzoeken en het verdere proces van renovatie te begeleiden en daarin te adviseren. Het door IKT in Vlaanderen toegepaste testprogramma komt voort uit de ervaringen van de onderzoeksprojecten ´Beschichtungsverfahren zur Sanierung von Abwasserschächten´ en ´ Sanierung von Abwasserschächten´.
Tijdens deze presentatie geven de projectpartners een stand van zaken van het onderzoek.
15u.00 Archeologie bij rioleringswerken – Agentschap Onroerend Erfgoed
Medio 2016 moet het nieuwe archeologieluik van het Onroerenderfgoeddecreet en het Onroerenderfgoedbesluit volledig in werking zijn en dit zal ook impact hebben op onze rioleringsprojecten. Maar wat houdt dit nu allemaal in? Wat zal de impact zijn en wat staat ons te wachten?
15u.25 Vrijstelling van saneringsvergoeding bij individuele zuivering – afgevaardigde van Werkgroep 4 van VLARIO
Kan iedere particulier die het huishoudelijk afvalwater van zijn woning zuivert in een Individuele Behandelingsinstallatie voor Afvalwater (IBA) en die aan de voorwaarden voldoet, een vrijstelling krijgen van de saneringskosten? Wat in geval van een collectieve aanpak door de rioolbeheerder en/of gemeente?
15u.40 Communicatiecampagne inzake brongerichte aanpak – Wendy Francken (VLARIO)
In samenwerking met de VMM maakte VLARIO een filmpje op over het nut van afkoppelingswerken op privaat terrein. Naast het filmpje stelden we ook nog heel wat teksten op zodat lokale besturen en rioolbeheerders heel wat informatie aangeleverd krijgen om hun burgers nog beter te sensibiliseren. Wat biedt VLARIO aan haar leden?
15u.50 VLARIO-bestek versie 3.1.1: overzicht van de belangrijkste wijzigingen – door afgevaardigde van Werkgroep Rioolbeheerders.
Recent publiceerden we op de website de nieuwe aanvullende bepalingen (versie januari 2016) voor de gemeentelijke riolering. De voornaamste wijzigingen worden hier toegelicht.
16u.10 Vragenronde & aansluitend netwerkmoment
Inschrijven kan u via:
www.vlario.be/activiteiten/opleidingen-studiedagen/provincialecontactdagen/
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer