Confederatie Bouw vraagt dringend lastenverlaging op arbeid

Gepubliceerd op 16-06-2015 16:55
De bouwsector vraagt een lastenverlaging van 6 Eur per gepresteerd uur. Dat bleek tijdens een persconferentie naar aanleiding van het jaarverslag van de Confederatie Bouw. De bouwsector ziet de groei in 2015 opnieuw stilvallen (+0,0%) en de Belgische bouwbedrijven kreunen onder de buitenlandse concurrentie. Sinds begin 2012 zijn al 17.000 jobs verloren gegaan in de sector. Daarnaast ziet de bouw problemen ontstaan op het vlak van de financiering van bouwprojecten, door particulieren en de overheid. Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Onze sector bevindt zich vandaag echt op een tweesprong: als er niets gedaan wordt, staan nog maar eens 20.000 jobs op de helling.”

De cijfers voor 2014 zien er op het eerste gezicht nochtans goed uit: de bouw kende een groei vanmeer dan 3%. Ook de bouwvergunningen lagen 10% hoger. Een herstel dus? Neen, een illusie. Want de groei was enkel te wijten aan de uitzonderlijk goede weersomstandigheden in 2014. En de bouwvergunningen in Vlaanderen aan de strengere energieprestatie-eisen waardoor kandidaatbouwers vervroegd hun aanvraag indienden.

In 2015 ziet de bouw de groei alleszins volledig stilvallen (+0,0%). Vooral de burgerlijke bouwkunde (-3%) heeft negatieve perspectieven. De sector van de woningbouw (+4,1%) zou wel nog moeten kunnen profiteren van een opflakkering van bouwvergunningen van vorig jaar, maar op iets langere termijn mogen we ook een achteruitgang van de woningproductie verwachten. De niet-woningbouw gaat sterk achteruit in 2015 (-3,6%).

Het structurele herstel in de bouw blijft dus uit en heel zorgwekkend is de evolutie van de loonarbeid. Die zit echt in een negatieve spiraal: sinds begin 2012 gingen 17.000 jobs verloren in de Belgische bouwsector. De buitenlandse concurrentie zorgt voor een enorme druk en bedreigt het voortbestaan van duizenden kmo’s. Als er geen maatregelen komen, voorspelt de Confederatie Bouw tegen 2019 nog eens 20.000 jobs die verloren zullen gaan.

Een ander pijnpunt waar op termijn oplossingen voor moeten komen, is de financiering van bouwprojecten. De verstrenging van de kredietvoorwaarden door de banken maakt het moeilijker voor een gezin om de financiering van hun project rond te krijgen. En de overheidsinvesteringen zitten al meer dan 20 jaar onder het Europees gemiddelde. Er moet dus dringend een strategie komen om deze investeringen in de toekomst te vrijwaren. Daarom wijdde de Confederatie haar jaarverslag aan het thema.

Maar eerst moet het meer acute probleem worden aangepakt: de loonlasten in ons land vormen een onoverkomelijke handicap voor onze bouwbedrijven. Het is simpelweg onmogelijk om te concurreren met buitenlandse bedrijven die op legale wijze actief zijn in ons land en kosten hebben die 20 tot 35% lager liggen. Er moet dus een substantiële lastenverlaging komen voor de bouw van € 6 per uur. Volgens de Confederatie is dat voldoende om een hefboomeffect te genereren.

Robert de Mûelenaere: “Wij willen dat de regering aandacht heeft voor tweesprong waarop onze sector zicht bevindt. Gaan wij verder op het pad waarop we ons bevinden en wordt onze concurrentiekracht en onze werkgelegenheid steeds verder aangetast? Of gaan wij samen de strijd aan om de gedetacheerde arbeid opnieuw te vervangen door lokale arbeid?”

www.confederatiebouw.be