Het gaat om 400 bakken met waterplanten die onderling verbonden zijn. De opgewekte energie wordt gebruikt om reflectoren in de vangrail tijdens de nachts licht te laten geven.
Het zogenaamde Plant-e, dat zorgt voor de opwekking van stroom uit planten, is ontwikkeld door 2 knappe koppen van de Wageningen Universiteit. Zij bedachten een manier waarop een zogenaamde plantmicrobiële brandstofcel energie uit de grond haalt.
Planten scheiden materiaal af dat wordt afgebroken in de bodem en bij dat proces komen elektronen vrij. Deze worden opgevangen door de brandstofcel. Via een draadje kunnen de elektronen van de ene naar de andere pool stromen, en dat zorgt weer voor elektriciteit dat lampen kan laten branden.
Lichtgevend fietspad
Een 600 meter lang, lichtgevend fietspad, dat 2 plaatsen verbindt waar de beroemde schilder Vincent van Gogh van 1883 tot 1885 heeft geleefd, is op 13 november opengesteld voor het grote publiek. Het fietspad is door bouwbedrijf Heijmans voorzien van duizenden steentjes die 's avonds oplichten, naar een ontwerp van Daan Roosegaarde.
De Brabantse gedeputeerde Van Haaften, burgemeester Van Gijzel van Eindhoven en bedenker en ontwerper Daan Roosegaarde openden het fietspad gisteren officieel. Het fietspad is geïnspireerd op het wereldberoemde werk 'Sterrennacht' van Van Gogh. Heijmans ontwikkelde speciaal daarvoor Roosegaarde een innovatieve technologie waarbij het pad verlicht wordt door duizenden fonkelende steentjes. Het pad verbindt de Collse en Opwettense Watermolen, die alle twee geschilderd zijn door Van Gogh.
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer