PFAS-advies van Auditeur is een ramp voor de bouw en wegenbouw

Gepubliceerd op 23-01-2025 17:42

Embuild Vlaanderen neemt met zeer grote bezorgdheid kennis van het PFAS-advies van de Auditeur bij de Raad van State om het tijdelijk handelingskader PFAS te vernietigen. Bij bevestiging door de Raad van State dreigen alle werven in Vlaanderen stil te vallen. Om dit te vermijden, moet er heel dringend een veilige, haalbare en rechtszekere oplossing komen, waarschijnlijk in de vorm van een wijziging van het Bodemdecreet.

Snel, veilig, haalbaar en rechtszeker kader nodig

Het tijdelijk handelingskader PFAS is meer dan anderhalf jaar geleden - in juli 2023 - goedgekeurd door de Vlaamse regering, maar is tot nog toe nooit in werking getreden. De bouwsector vraagt de hele periode al vruchteloos naar rechtszekerheid over de verplichtingen en de kosten die gelden bij het ondernemen van graafwerken en het afvoeren van gronden. Die rechtszekerheid is er nooit gekomen, onder andere omdat vraagtekens werden geplaatst bij de maatschappelijke kosten-baten analyse van de door het tijdelijk handelingskader vooropgestelde normen.

Nu wordt het tijdelijk handelingskader onderuitgehaald en dreigt het nooit in werking te treden, terwijl er geen alternatieve beoordelingsbasis voorhanden is voor deskundigen, aannemers of opdrachtgevers om zich naar te richten. Werven die bodemwerken zo correct en veilig mogelijk willen uitvoeren (waaronder Oosterweel), hebben zich al proactief aan het tijdelijk handelingskader aangepast, maar ook zij blijken nu toch onder druk te komen. De Auditeur geeft immers aan dat de normen eigenlijk nog strenger gezet moeten worden.

Voor Embuild Vlaanderen is het duidelijk dat we op deze manier niet verder kunnen. De bouwsector verdient zekerheid, maar ook alle opdrachtgevers, bouwheren en omwonenden. Het gaat niet alleen over Oosterweel, maar ondertussen ook over de bouw van bijv. ziekenhuizen, scholen en woningen die dreigt stil te vallen. De enige oplossing is een politiek initiatief op korte termijn van de Vlaamse regering of het Vlaams parlement om – met inachtneming van alle maatschappelijk parameters – een robuust, veilig en haalbaar kader vast te stellen.

Vlaams minister van Omgeving

Vlaams minister van Omgeving Jo Brouns (CD&V) zal het advies grondig bestuderen. 'Dit is nog geen vernietiging. De Raad van State moet zijn definitieve oordeel nog vellen. Ik heb echter steeds gezegd dat het tijdelijk handelingskader voor verbetering vatbaar was en dat we het verslag van de auditeur zouden afwachten. We bestuderen het advies nu grondig en ik blijf werk maken van rechtszekere oplossingen', zegt Brouns in de Tijd.

De Vlaamse regering heeft dertig dagen om te reageren. 'We bestuderen het verslag van de auditeur in detail en gaan ermee aan de slag om een rechtszekere oplossing voor een veilige maar ook realistische omgang met de pfas in onze bodem te bieden. Voor mij staan rechtszekerheid, de volksgezondheid en het verwijderen van het pfas-risico uit het milieu op één', zegt Brouns.

Het tijdelijke kader werd door de Vlaamse regering in het leven geroepen, omdat de cijfers van de na te streven wetenschappelijke normen nog schommelen. Het opstellen van de definitieve regelgeving is daardoor momenteel niet mogelijk.

(bron: Embuild Vlaanderen / Tijd)

https://www.embuildvlaanderen.be/
Snel, veilig, haalbaar en rechtszeker kader nodig Snel, veilig, haalbaar en rechtszeker kader nodig