Opleiding Verkeersveiligheidsauditor

Gepubliceerd op 17-10-2024 10:44

Agentschap Wegen en Verkeer heeft de intentie om, vanaf januari 2025, in haar aanbestedingsdocumenten de verplichting op te nemen dat ontwerpteams die zullen werken in opdracht van AWV, over een erkend verkeersveiligheidsauditor dienen te beschikken. AWV zal werken met een overgangsperiode zodat er voldoende tijd is om in te schrijven en het traject van een opleiding te doorlopen. UGent start vanaf midden november hiervoor de opleiding ‘Verkeersveiligheidsauditor’.

Verkeersveiligheidsauditing is een procedure die bijdraagt aan het vergroten van de verkeersveiligheid. Het is een preventieve maatregel, waarbij mogelijke verkeersveiligheidsproblemen worden geïdentificeerd nog voordat er ongevallen plaatsvinden. Concreet moet een verkeersveiligheidsaudit plaatsvinden in de voorontwerpfase, bij het detailontwerp, vóór de ingebruikname en kort na het eerste gebruik van het nieuw gerealiseerde wegenbouwproject. In elke fase onderzoekt de auditor met een deskundig oog waar de verkeersveiligheid in het ontwerp nog kan worden verbeterd en geeft hierover duidelijke aanbevelingen.

Sinds december 2013 zijn dergelijke audits verplicht voor alle nieuwe infrastructuurprojecten op het trans-Europese wegennet. In een latere fase zullen verkeersveiligheidsauditoren steeds betrokken moeten zijn bij elk wegenbouwkundig ontwerp en zal deze praktijk ook doorstromen naar de overige wegen.

Het certificaat van deze opleiding is één van de noodzakelijke voorwaarden voor de certificatie als verkeersveiligheidsauditor door de Vlaamse Overheid.

In het eerste deel van de opleiding wordt een stevige theoretische basis gelegd, terwijl in het tweede deel de eigenlijke auditprocedure en de uitvoering aan bod komen. De praktijkgerichte aanpak hierbij centraal, met studiebezoeken, praktijkoefeningen en toelichtingen van diverse praktische cases.

In het derde deel, dat is voorbehouden voor degenen die het certificaat willen behalen, wordt onder begeleiding een verkeersveiligheidsaudit in een oefening uitgewerkt.

Doelpubliek

De cursus is geschikt voor iedereen die wil weten hoe en wanneer een verkeersveiligheidsaudit wordt uitgevoerd en in welke context dit gebeurt. Dit omvat gemeenteraadsleden, beleidsmedewerkers, mobiliteitsambtenaren, politie, diensten ruimtelijke ordening, leden van overlegcommissies, studiebureaus, onderzoekers, technische diensten, medewerkers van het openbaar vervoer, het Agentschap Wegen en Verkeer, en wegbeheerders.

Voor degenen die geen auditor willen worden, maar in de toekomst een verkeersveiligheidsaudit willen laten uitvoeren of erbij betrokken zullen worden, zijn de eerste twee delen van deze opleiding interessant. .

Meer info & inschrijven:

https://www.ugain.ugent.be/verkeer2024.htmhttps://www.ugain.ugent.be/
Programma (pdf)