Jan De Nul Group zet de Volvo JEC230 Electric graafmachine, geleverd door SMT Belgium, in op zijn valorisatiecentrum in Hulsdonk. De aannemer zet zo een nieuwe stap naar de elektrificatie van zijn activiteiten en mikt op een voortrekkersrol in de transitie naar hernieuwbare energie.
Jan De Nul huurt de kraan een maand lang van partner SMT Belgium, de officiële verdeler van Volvo Construction Equipment in België en Luxemburg, die zich voorbereidt om de machine breder op de Belgische markt uit te rollen. Daarmee is Jan De Nul de eerste om de machine te testen op Belgische werven. Waar mogelijk zal de kraan opgeladen worden met zonnepanelen op de site van Jan De Nul, aangevuld met groene, lokale energie vanop het net.
Op de werf van het Prinses Elisabeth Eiland in Vlissingen werkt de aannemer al met een Elektrische kabelkraan van het merk Sennebogen.
Xander Vanderfaeillie, technisch coördinator werfmateriaal bij Jan De Nul: “Een kabelkraan is statisch en verbruikt in vergelijking met een rijdend voertuig weinig energie. Voor dit type werktuig, dat veel moet rondrijden en grond verzetten, is de uitdaging groter. Maar bij Jan De Nul geloven we in de energietransitie en zijn we ook bereid om hierin te investeren. Daarom stappen we graag mee in dit nieuwe verhaal.”
Elektrische hoogtewerkers, bulldozers en baggerschepen
In 2022 zorgde Jan De Nul voor een gelijkaardige primeur met de eerste hybride bulldozer op Belgische werven, toen op de werf van de waterkrachtcentrale in Coo. Ondertussen zet de aannemer vijf van die bulldozers in en kwamen er ook elektrische hoogtewerkers bij. Eerder dit jaar bestelde Jan De Nul ook zijn eerste hybride baggerschip, en lanceerde het een proefproject met een nieuw soort batterij, duurzamer dan de gangbare lithium-batterijen.
Uitstoot met 40% verminderen tegen 2035
Vandaag is het wagenpark van Jan De Nul meer dan 70% elektrisch en beschikt het over 600 laadpunten op diverse locaties. Er lopen eerste testen met elektrische vrachtwagens, maar omwille van de beperkte autonomie en de impact op het laadvermogen is dat nog niet eenvoudig.
Xander Vanderfaeillie: “We hebben ons machine- en wagenpark volledig in kaart gebracht op vlak van NOX en CO² uitstoot, waardoor we nu de grootste vervuilers eerst kunnen vergroenen. Jan De Nul heeft de ambitie om zijn uitstoot tegen 2035 met 40% te verminderen. Dat is een gigantische uitdaging, maar we werken er stap voor stap naartoe.”
https://www.wegenbouw.be/bedrijven/275882/smt-belgiumhttps://www.wegenbouw.be/bedrijf/gegevens/710699/jan-de-nul-n-v/hofstade© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer