Made in Limburg nomineert Solartegel voor prestigieuze prijs

Gepubliceerd op 14-10-2024 14:38

De Solartegel van Ebema en SOLTECH is genomineerd voor ‘Hét Product Made in Limburg’. Deze tegel in prefabbeton zet zonlicht om naar groene energie. Hij heeft voldoende draagkracht voor een parkerende auto en kan dus zelfs op inritten worden geplaatst. Een primeur. De Solartegel is een creatie van twee Limburgse bedrijven: betonspecialist Ebema uit Zutendaal en SOLTECH, expert in geïntegreerde zonnepanelen in Genk. Twee keer Made in Limburg, dus!

bron foto: (c) Ebema - Solartegelbron foto: (c) Ebema - Solartegel

Met de award ‘Hét Product Made in Limburg’ bekroont Made in Limburg jaarlijks een regionaal product dat zich onderscheidt door zijn innovatieve of originele karakter. Uit de meer dan 400 inzendingen selecteerde de jury twintig finalisten. De Solartegel van Ebema en SOLTECH is een van de genomineerden. Vanaf 14 oktober tot en met 3 november kan het publiek stemmen op zijn favoriet. Een vakjury beslist vervolgens wie van de vijf overblijvende kandidaten de award op zak steekt.

Altijd opgewekte tegel

De Solartegel van Ebema en SOLTECH bestaat uit een fotovoltaïsch paneel gecombineerd met een Ebema-tegel in prefabbeton. Het resultaat is een elegante verharding die overdag energie opwekt. Pleinen en terrassen krijgen zo ineens veel vierkante meters zonnepaneelpotentieel. Ook rond je woning kun je plots veel meer zonne-energie opwekken. Zonder hiervoor extra groen of buitenruimte op te offeren aan zonnepaneelinstallaties. De Solartegel kan namelijk vlot geïntegreerd worden in de verharding van je terras, dakterras, tuinpad en zelfs op je inrit. Plekken waar zonne-energie opwekken eerder niet mogelijk was.

Zonmacht en betonkracht

De Solartegel is een betontegel met een ingewerkt fotovoltaïsch element. Hij combineert de macht van de zon met de kracht van beton. Met zijn formaat van 100 x 100 cm en 8 cm dik is hij een krachtpatser. Zonder problemen draagt de zonnetegel het gewicht van een parkerende personenwagen. Ook het fotovoltaïsche element kan de impact vlot doorstaan. Een primeur! Door de manier waarop het fotovoltaïsche element zonne-energie opwekt, is de Solartegel de eerste inritverharding die zichzelf op termijn terugverdient. En dat op 15 jaar tijd. De tegel werkt trouwens ook offgrid. Handig om met zonlicht je zwembad te verwarmen of tuinverlichting aan te vuren.

Modulair en circulair

De Solartegel is modulair. De fotovoltaïsche laag wordt niet verlijmd op het prefabbeton, maar mechanisch aan de tegel gekoppeld. Dat biedt tal van voordelen. Zo wordt de plaatsing een stuk eenvoudiger. De PV-module kan namelijk gemonteerd worden nadat de tegel al in de inrit of het terras is geïntegreerd. Bij eventuele schade aan het PV-paneel kan het bovendien vlot vervangen worden zonder dat er breekwerken aan te pas komen. Het systeem is dus modulair, demonteerbaar én … circulair. Je kunt de Solartegels perfect recupereren en elders hergebruiken.

Esthetisch veelzijdig

De Solartegel is 100 x 100 centimeter groot. Op die manier is hij perfect compatibel met de andere formaten binnen het Ebema-gamma, zoals bijvoorbeeld de Megategel. Dat biedt veel opties voor de keuze van je energie-opwekkende verharding. Vanaf een bepaald volume aan vierkante meters kan Ebema de betontegel in een specifieke maatwerkkleur produceren. Voor het PV-paneel zijn er geen volumevereisten voor maatwerkkleuren.

Vernieuwers in zonne-energie

Niet toevallig ontstond de Solartegel na een intense samenwerking tussen twee Limburgse bedrijven: Ebema uit Zutendaal en SOLTECH uit Genk. Ebema verbetert al meer dan drie generaties de buitenruimte met vernieuwende verhardingen in prefabbeton. SOLTECH specialiseert zich al jaren in de integratie van zonnecellen in materialen en infrastructuur. Zij kunnen van alles ‘zonnepanelen’ maken: van gevels, balustrades, geluidswerende muren, bushokjes en nu dus ook van buitentegels.

Met de Solartegel zetten Ebema en SOLTECH een eerste stap naar een nieuw gamma van Solar Solutions: verhardingen in prefabbeton die slim groene energie opwekken, telkens de zon komt piepen. De toekomst van onze buitenruimtes oogt zonnig. Meer dan ooit.

Stemmen op de Solartegel?

Laat onze zonnetegel ook stralen op de awards voor ‘Hét Product Made in Limburg’. Stemmen kan hier.

https://www.ebema.behttps://soltech.be/
Zonnetegel van Ebema en SOLTECH is finalist bij ‘Hét Product Made in Limburg’Zonnetegel van Ebema en SOLTECH is finalist bij ‘Hét Product Made in Limburg’