Van complexe puzzel naar efficiënte installatie in één dag

Gepubliceerd op 05-09-2024 14:30

Voor hun gloednieuwe fabriek van 5.000 vierkante meter moest algemeen aannemer DHERTE de nodige voorzieningen treffen voor circulair waterbeheer. Om instabiliteit te vermijden, mocht niet te diep gegraven worden. Gevolg: de inventaris van de benodigde uitrusting telde zeven betonnen tanks met evenveel inspectiekamers. Gelukkig bood buffertank Tubao van Deschacht een goed alternatief met een veel snellere installatie.

bron foto's: (c) Infra Magazine - Deschachtbron foto's: (c) Infra Magazine - Deschacht

Om zijn verdere groei, vooral in de afdelinghoutbouw, te faciliteren, investeerde algemeen aannemer DHERTE in een nieuw bedrijfsgebouw. Het nieuwe pand omvat 4.500 vierkante meter werkplaatsen en 500 vierkante meter kantoorruimte. Voor het bekomen van de bouwvergunning was een stormbekken van minimaal 100 kubieke meter en een reserve van 40 kubieke meter nodig.

“We mochten niet te diep graven”, benadrukt Christophe Moulard, aannemer van de grondwerken. “Door het reliëf en de vochtigheid van het terrein was het risico op instabiliteit anders te groot. Bovendien vermeden we zo de nood aan een pompstation naar de bestaande riolering. Toen we de inventaris maakten, kwamen we initieel uit op een constructie met zeven betonnen tanks van 20 kubieke meter en evenveel koppelstukken en inspectiekamers.”

OPTIMALISATIE MET TUBAO-TANK

Moulard stapte met de berekeningen en het complexe plan van aanpak naar Deschacht. Hun interne studiebureau optimaliseerde het project op het vlak van functionaliteit, budget en implementatie. Nordine Zeryouhi, projectmanager van het studiebureau van Deschacht: “Om te beginnen vervingen we de zeven betonnen tanks aan de voorzijde van het gebouw door onze buffertank Tubao. Deze gegalvaniseerde stalen tank is modulair en snel te installeren. De grondwerker moet maar één kuil graven, in plaats van zeven zoals initieel voorzien. Zo is de hele installatie in minder dan een dag voltooid.” Sterker nog, volgens aannemer Moulard werden ongeveer vier werkdagen uitgespaard.

Bovendien waren er slechts twee inspectiekamers nodig en dus geen zeven. De Tubao moet enkel stroomopwaarts worden geïnspecteerd om het inkomende debiet te controleren en stroomafwaarts voor de controle van het uitgaande debiet. Dat betekent een directe besparing op het budget.

HDPE-TANK VOOR DE STABILITEIT

Aan de achterkant van het gebouw opteerde Nordine voor een HDPE-tank door de drassige grond en de beperkte manoeuvreerruimte. Die grote buis van gerecycleerd PE, van 75 meter lang en met 1 meter diameter, is heel licht en gemakkelijk te installeren. Net als de Tubao was ook deze oplossing een primeur voor Moulard. Deschacht begeleidde de installatie op het terrein. Net als de gratis berekeningen door het intern studiebureau – als de materialen vervolgens bij Deschacht worden besteld – maakt het deel uit van de sterke service van de bouwpartner.

artikel uit infra magazine #3 - 2024 > hier downloadenhttps://www.deschacht.eu/
Deze gegalvaniseerde stalen tank is modulair en snel te installeren.Deze gegalvaniseerde stalen tank is modulair en snel te installeren.
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine