VlaWeBo blijft wijzen op belang van spreiding aanbestedingen

Gepubliceerd op 13-11-2023 16:28

Het einde van het jaar kenmerkt zich klassiek door een groot aantal aanbestedingen die nog op de markt komen. Dat brengt heel wat praktische uitdagingen voor aannemers met zich mee. VlaWeBo ijvert al enkele jaren voor een betere spreiding van die aanbestedingen. En dat werpt zijn vruchten af. “De spreiding is de voorbije jaren verbeterd en we blijven hier, samen met de overheden, aan werken”, zegt Peter Desmet, voorzitter van VlaWeBo in Oost-Vlaanderen.

Vooral verkiezingsjaren of de jaren er net voor waren vroeger heel druk wat aanbestedingen betreft. De overheden zetten vandaag hard in op een betere spreiding. Onder meer Aquafin werkt hieraan mee, op aangeven van VlaWeBo. Zij geven een halfjaarlijkse stand door van het percentage budget dat al is besteed. Voorheen was die factor een grote onbekende. Die budgettaire tussenstanden geven de infrasector een goed zicht op wat nog komt en creëren zo rust in de markt.

DEADLINE VOOR BESTUREN

Dat er al verbetering is in het spreiden van aanbestedingen heeft ook te maken met enkele wettelijke ingrepen. Zo stelde het kabinet van minister van omgeving Demir een deadline aan besturen voor projecten die op de lange baan zitten. “Als de werken niet voor de deadline vergund werden, vervielen de subsidies. Daardoor stellen besturen aanbestedingen niet nodeloos uit richting het einde van het jaar”, zegt Oost-Vlaams VlaWeBo-voorzitter Peter Desmet. “Nu zitten de pieken vooral nog bij kleinere besturen, die graag aanbesteden in functie van de resterende budgetten.”

Wat er precies nog aankomt richting het einde van het jaar is moeilijk in te schatten. Er zijn wijzigingen op til, onder meer de nieuwe wetgeving rond grondverzet in het kader van de PFAS-problematiek (zie pag. 4 in dit magazine). Die wetgeving gaat normaal in januari in voege en brengt veel onzekerheid met zich mee. Een aantal besturen gaat daardoor sterk op de rem gaan. Bovendien kan door de stijgende prijzen van de afgelopen jaren met hetzelfde budget minder gedaan worden.

HOE HIERMEE OMGAAN ALS INFRABEDRIJF?

Op piekmomenten – ook niet in de eindejaarsperiode – raakt iedereen overbevraagd. Leveranciers kunnen de offerteaanvragen niet meer volgen en calculatie loopt achter op de dossiers. Hoe ga je daar dan mee om? “De enige optie is keuzes maken in de aanbestedingen waar je op intekent”, weet Peter Desmet. “Om een gefundeerd dossier op te stellen heb je nu eenmaal ervaren mensen nodig en kan er dus geen interimkrachten op zetten. Een selectie maken van de projecten waar je eigen sterktes het best tot hun recht komen dus. Ondertussen blijven wij ijveren voor een nog betere spreiding, zodat die moeilijke keuzes minder gemaakt hoeven te worden.”

artikel uit infra magazine #4 - 2023 > hier downloadenhttps://www.vlawebo.be/
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine