Wijzigingen gewestelijke stedenbouwkundige verordening hemelwater op een rijtje

Gepubliceerd op 13-06-2023 09:55

Zowat tien jaar na het inroepen van de hemelwaterverordening heeft de Vlaamse Regering de regels en richtlijnen aangescherpt. Dat was nodig door de klimaatevoluties. Met de nieuwe verordening moeten we sterker staan tegen extreme neerslag en langere periodes van droogte. Het strengere GSV geldt vanaf 2 oktober 2023 voor particuliere projecten en pas vanaf januari 2025 voor werken op het openbaar domein. Toch gidst Infra je er graag nu al even doorheen.

bron foto: Infra Magazine bron foto: Infra Magazine

De initiële hemelwaterverordening werd op 5 juli 2013 goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Die schetst een duidelijk kader voor gewestelijke stedenbouwkundige ingrepen en omvat regels rond regenwaterputten, infiltratievoorzieningen, buffervoorzieningen en de gescheiden lozing van afvalwater en hemelwater. Ze stellen minimale dimensioneringen voor, die kunnen aangevuld worden met gemeentelijke of provinciale voorwaarden.

VLAANDEREN WAPENEN TEGEN DROOGTE

Met de nieuwe maatregelen wil Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir Vlaanderen beter beschermen tegen periodes van droogte en garanderen dat iedereen thuis voldoende water ter beschikking blijft hebben. In vijf van de voorbije zes jaar kregen we met extreme droogte te maken, afgewisseld met zware overstromingen. Regenwater opvangen en hergebruiken wordt daarom de regel, naast meer ruimte creëren om het water in de bodem te laten infiltreren. Regenwater afvoeren moet de uitzondering worden. De verhardingsgraad in Vlaanderen is met zestien procent namelijk hoog en zo vloeit water te snel af.

WAT VERANDERT ER?

De verplichte volumes voor regenwaterputten worden groter. In de vorige versie van de hemelwaterverordening moest wie bouwt of grondig verbouwt standaard een regenwaterput van 5.000 liter voorzien, hoe klein of groot het dak ook is. Binnenkort wordt die 5.000 liter het minimum voor kleine daken. Vervolgens stijgen deze vereiste capaciteit mee met het dakoppervlak. Vanaf 80 vierkante meter is 7.500 liter het minimum. Is het dak meer dan 120 vierkante meter groot, dan moet de regenwaterput minstens 10.000 liter bevatten. En ook het gebruik van dit water is bepaald: het is verplicht te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet, om te poetsen of voor de wasmachine. Daarnaast worden een groter buffervolume en infiltratieoppervlakte verplicht. Werk je met grote verharde oppervlakten waar een infiltratievoorziening technisch onmogelijk is? Dan zijn de opgelegde buffervolumes groter.

OOK OP HET OPENBAAR DOMEIN

Misschien wel de grootste wijziging – die het voor wegenbouwers net zo relevant maakt – is dat de verordening vanaf begin 2025 ook geldt voor projecten op het openbaar domein. Bij de aanleg van straten, wegen en pleinen moet je binnenkort dus ook rekening
houden met deze voorschriften. Minister Demir en haar kabinet werken ondertussen volop aan een praktische rekentool en een handleiding met praktijkvoorbeelden. Er volgen ook nog infosessies voor de bouwsector.

Hemelwaterverordening van 2023 downloaden (besluit Vlaamse Regering)

artikel uit infra magazine #2 - 2023 > hier downloadenwww.vlario.be/website/files/downloads/VR-2023-1002-DOC.0135-2-Hemelwaterverordening-BVR-DEF.pdf
de verordening geldt vanaf begin 2025 ook voor projecten op het openbaar domeinde verordening geldt vanaf begin 2025 ook voor projecten op het openbaar domein
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine