Bouwunie tevreden dat Vlaanderen illegale tewerkstelling aanpakt

Gepubliceerd op 20-02-2023 16:41

Bouwunie reageert tevreden dat Vlaanderen illegale tewerkstelling van zogenaamde derdelanders op onze werven gaat aanpakken. De Vlaamse regering legde hiertoe een ontwerp van decreet Ketenaansprakelijkheid op tafel. Dat verplicht Belgische bouwbedrijven om zich ‘als een voorzichtige en redelijke onderneming’ te gedragen. Concreet: bouwbedrijven moeten voortaan een aantal documenten, zoals een geldige verblijfsvergunning, arbeids- of beroepskaart of een limosa-melding, opvragen.

“In de praktijk doen onze bouwbedrijven dit al”, stelt Bouwunie-topman Jean-Pierre Waeytens. “Bouwunie adviseert dit al jaren aan haar leden aan de hand van een eigen checklist en modeldocumenten. Voor de bonafide bouwbedrijven verandert dus maar weinig”. Bedrijven die kunnen aantonen dat ze de nodige zorgvuldigheid aan de dag leggen, worden niet geviseerd. Bouwunie noemt dit “niet meer dan normaal”. “Het kan niet de bedoeling zijn om bedrijven te straffen voor misbruiken begaan door mensen met minder goede bedoelingen lager in de keten”, aldus Waeytens. In die zin blijft de organisatie zich verzetten tegen elke vorm van ketenaansprakelijkheid.

Derdelanders zijn mensen van buiten de Europese Unie. Het aantal legale derdelanders op onze werven stijgt elk jaar. Maar spijtig genoeg stellen sommige malafide Europese werkgevers daarnaast ook derdelanders illegaal tewerk. Naast de federale inspectiedienst die de bevoegdheid heeft om illegale detachering op te sporen en te sanctioneren gaat Vlaanderen nu ook haar bevoegdheid opnemen om hieraan mee te werken door actiever illegale tewerkstelling op te sporen.

https://www.bouwunie.be/nl/