Wie bouwt of grondig renoveert, moet vanaf oktober 2023 verplicht een grotere regenwaterput voorzien. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving, Zuhal Demir, vandaag bekend gemaakt. Embuild Vlaanderen vestigt daarom de aandacht op het groenblauwpeil dat sinds kort ook een berekeningsmodule bevat voor de ideale regenwaterput voor je huis en gezin. Het groenblauwpeil is een initiatief van het departement Omgeving, Vlario en Embuild Vlaanderen. Daarmee kunnen huishoudens de waterhuishouding van hun woning en perceel verbeteren en klimaatbestendig maken. Vanwege de toenemende klimaatverandering is dat een must in Vlaanderen.
Het groenblauwpeil voorziet een handige tool om in een paar clicks te weten welk volume voor jou en jouw huis het meest geschikt is. Voor de berekening van de regenwaterput wordt uitgegaan van enkele basisparameters. Er wordt rekening gehouden met het type gebouw, het aantal bewoners/gebruikers, de toepassingsmogelijkheden en de grootte van de tuin.
“We ervaren allemaal de invloed van de klimaatverandering op ons leven en onze nabije omgeving. Zo kunnen intense regenbuien een paar keer per jaar wateroverlast veroorzaken op je perceel. Maar evengoed raakt je regenwaterput niet tijdig bijgevuld om je toilet door te spoelen of verdorren je groenten in je moestuin en je gras door aanhoudende droogte. Het is té nat en té droog tegelijk. Mochten we er in slagen om een deel van het water te recupereren dat nu rechtstreeks wegvloeit naar rivieren en de zee, dan kunnen we de huidige situatie omdraaien”, zegt Marc Dillen, directeur-generaal van Embuild Vlaanderen.
Bereken nu de ideale grootte van je regenwaterput
Steeds vaker staan de grondwaterstanden laag in Vlaanderen. Huishoudens zijn een deel van de oplossing, door het hele jaar door regenwater op te vangen en door hun perceel waterrobuust te maken. Daarom heb je een regenwaterput nodig die groot genoeg is voor jouw huishoudelijke behoeften. Zo is een modaal dak van 100 vierkante meter voldoende om genoeg regenwater op te vangen voor het volledige jaarlijkse waterverbruik van een huishouden van 3 personen.
Voor huishoudens is een eerste belangrijke ingreep het voorzien van een regenwaterput die is afgestemd op het huis en haar inwoners. Het gemiddeld verbruik per persoon bedraagt 114 liter. 79 liter kan ingevuld worden met het gebruik van regenwater voor wc, wasmachine, poetsen en tuin. Bovendien kan je het leidingwater hergebruiken dat je toch zou nodig hebben. Zo kan je voorzien dat douchewater een tweede maal benut wordt voor de toiletten.
Klik hier om je ideale regenwaterput te berekenen
zoek aannemers voor plaatsen regenwaterputbron foto: firma Peter Dhauwe uit Hamme© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer