Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir geeft financiële steun aan 21 gemeenten die in de toekomst regenwater zullen hergebruiken. Daarmee besparen ze op kostbare waterbronnen zoals drink- en grondwater, wat niet onbelangrijk is in tijden van schaarste. De steun kadert in de Blue Deal van Demir: “Door de klimaatverandering zullen de komende zomers, zoals de voorgaande, zeer droog zijn. We zullen fors in actie moeten komen om in die droge periodes waterschaarste te vermijden. Vlaamse steden en gemeenten beschikken over een enorm potentieel aan infrastructuur voor regenwateropvang. Met de Blue Deal helpen we hen dit potentieel zo goed mogelijk te benutten en inspireren we andere gemeentebesturen om mee op de kar te springen”. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) coördineert de investeringen.
Ambassadeurs in de strijd tegen droogte
De klimaatverandering leidt tot drogere zomers, nattere winters en hevigere regenbuien. Om het jaar rond voldoende regenwater voorradig te hebben, zijn bij nieuwbouw regenputten ondertussen verplicht. Op het openbaar domein vloeit het regenwater nog vaak gewoon af naar de riolering. Hier liggen nog veel kansen voor opvang en hergebruik.
Met de Blue Deal maakt minister Demir 3,7 miljoen euro vrij voor de opvang van regenwater via gemeentelijke infrastructuur. Dankzij dit steunprogramma slaat de Vlaamse regering de handen in elkaar met gemeenten om het hoofd te bieden aan de gevolgen klimaatverandering. De lokale besturen nemen een ambassadeursrol op tegenover hun inwoners door hun potentieel aan dak- en verharde oppervlakte te koppelen aan regenwaterputten. Het verzamelde water kunnen ze gebruiken voor de bevoorrading van het sanitair in hun infrastructuur, besproeiing van sportvelden, bewatering van openbaar groen…
De geselecteerde investeren werden gescreend door een professionele jury met onder meer professoren Patrick Willems, Marijke Huysmans en Niko Verhoest (hydrologen aan de K.U. Leuven, V.U.B. en UGent). Samen zijn ze goed voor een jaarlijkse opvang van 70.000 m³ of 70 miljoen liter regenwater, wat overeenkomt met 28 olympische zwembaden.
21 uiteenlopende projecten
De goedgekeurde investeringen zijn uiteenlopend. Zo plaatst de gemeente Heist-op-den-Berg op de terreinen van de technische dienst een kleine bovengrondse watertank die 300 m³ water afkomstig van het dak kan bufferen. Hiermee vervangt de gemeente 800 m³ grondwater per jaar.
In Sint-Genesius-Rode worden verschillende grote dakoppervlaktes afgekoppeld en opgepompt naar een hoger gelegen perceel waar de gemeente een korte-keten-landbouw laat ontstaan. Een waterbuffer van 1.600 m³ zorgt ervoor dat er voor de landbouwactiviteiten geen grondwater nodig is, wateroverlast op de lager gelegen site vermeden wordt en de biodiversiteit in de vallei nieuwe kansen krijgt.
In het Limburgse Borgloon in het Haspengouw wordt 2.500m³ per jaar uitgespaard door infiltratie- en opvangbekken, waarvoor de gemeente Borgloon haar gronden ter beschikking stelt. Het regenwater afkomstig van gebouwen en verhardingen van de BelOrta-site wordt in de bekken opgevangen en zal als waterbuffer voor naburige landbouwers dienen. De landbouwers zullen het regenwater onttrekken tijdens droge periodes.
Andere gemeenten die een financiële steun krijgen: Aalter, Aarschot, Antwerpen (en provincie Antwerpen), Avelgem, Evergem, Gistel, Halle, Izegem, Kortrijk, Kraainem, Menen, Roeselare, Sint-Pieters-Leeuw, Stabroek, Stekene, Tielt en Vorselaar.
(bron: VMM)
Meer over de projectenhttps://bluedeal.integraalwaterbeleid.be/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer