De graafwerken en het grondverzet op de Oosterweelwerf leiden niet tot meer verspreiding van de pfas-vervuiling. Dat blijkt uit een studie van het onderzoeksbureau VITO die De Tijd kon inkijken. Deze studie biedt mogelijkheid om de vastgelopen werf in onderhandelingen met milieugroepen of in een zaak bij de Raad van State te deblokkeren.
bron: artikel Tijd 07/10/2022
VITO-onderzoekers formuleren nu voor het eerst een eensluidend antwoord: het opgraven en verplaatsen van gecontamineerde grond op de werf leidt niet tot meer pfas in het bodem- en grondwater. Dat komt omdat op delen van de werf vervuilde grond weggenomen wordt, maar ook omdat ophogingen - voor bijvoorbeeld bermen - altijd gebeuren met grond die minder vervuild is dan de bodem die er al ligt.
Metingen op de werf en modellen van de concentraties in de komende eeuwen bewijzen dat de dosissen pfas altijd sterker en sneller afnemen dankzij de Oosterweelwerken dan als niets gebeurt op de site', zegt Karl Vrancken, de pfas-opdrachthouder die het onderzoek opvolgt voor de overheid. De conclusies gelden zowel voor de grondwerken op Linkeroever als aan de Scheldetunnel.
De studie is een gamechanger voor de regering en de Oosterweelbouwheer Lantis, die naar een oplossing zoeken voor de vastgelopen werken. Door de uitspraak van de Raad van State mag Lantis geen werken in vervuilde grond meer uitvoeren, omdat volgens hem onvoldoende was bewezen dat het grondverzet niet tot meer verontreiniging leidt. 'Dit is een antwoord op de Raad: nu is wetenschappelijk onderbouwd waarom de werken niet leiden tot meer milieuschade', zegt Vrancken.
Wanneer de Raad ten gronde beslist over de zaak, heeft de regering met het rapport belangrijke munitie om de voortgang van de werf te verdedigen. Bovendien kan de studie vermijden dat die in een nieuwe spoedprocedure bij de Raad of een milieurechter wordt stilgelegd.
Maar omdat de uitspraak ten gronde pas volgend jaar verwacht wordt, onderhandelt het kabinet-Demir met de milieugroepen en Lantis over een snelle oplossing voor de werf. Lantis gaf eerder aan dat die maar tot eind oktober kan blijven draaien zonder werken in vervuilde grond uit te voeren. De gesprekken vorderen aardig en Demir hoopt volgende week een akkoord te sluiten.
Parallel met de studie loopt de oefening om normen voor de omgang met pfas op werven in heel Vlaanderen uit te werken. Gevreesd werd dat het Oosterweelarrest ook andere vervuilde werven kon stilleggen. Donderdag stelde VITO een ontwerp-normenkader voor aan een aantal stakeholders, waaronder milieugroepen, bodemsaneringsdeskundigen en overheidsdiensten. Voor Oosterweel werd in februari al een sitespecifieke aanpak uitgewerkt die de risico's voor omwonenden beperkt.
Volledig artikel:
https://www.tijd.be/politiek-economie/belgie/vlaanderen/weg-open-voor-heropstart-oosterweelwerken/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer