De Road Engineering Research Section van onderzoeksgroep EMIB van de Universiteit Antwerpen organiseert jaarlijks een basiscursus asfaltverhardingen. De cursus is gekend als een uitstekende introductie over het materiaal “asfalt”. De docenten zijn betrokken bij de opleiding bouwkunde aan de universiteit of werkzaam in de asfaltsector. Tijdens de colleges is er voldoende ruimte om ervaring uit te wisselen. De cursus richt zich tot alle belanghebbenden in de wegenbouw die weinig kennis en ervaring hebben met asfalt, gaande van opdrachtgever tot uitvoering, productie, verwerking, controle, ... .
Asfalt is een belangrijke en veelgebruikte verharding voor wegen. De kwaliteit en de duurzaamheid ervan vinden hun oorsprong vanaf de grondstof tot inzicht in de verwerking en de toepassing. Met andere woorden: vanaf de producent tot de ontwerper.
Daarom richt deze basiscursus zich op de praktische kennis van grondstoffen, productie en verwerking van asfalt en de relatie tussen de verschillende stappen in het asfaltproces. Op deze manier wordt inzicht verworven in het materiaal “asfalt” en in het juist selecteren van de verschillende types asfalt. De deelnemers leren de basiseigenschappen van asfalt kennen, hoe asfalt wordt geproduceerd, welke toepassingsmogelijkheden er bestaan en aan welke aspecten een bijzondere aandacht moet worden geschonken.
De cursus richt zich op de situatie in Vlaanderen. Daarom wordt elke fase getoetst aan de specificaties uit het Standaardbestek 250.
Tijdens elke module, die wordt gedoceerd door experten uit de sector, is voldoende tijd voor vragen van de deelnemers. Interactie, bijvoorbeeld een eigen ervaring, maakt de cursus boeiend voor elke participant. Een bezoek aan een asfaltinstallatie en een werf vullen deze cursus aan om ook de praktijk op te snuiven.
Inhoud
De volgende onderwerpen worden behandeld:
. Inleiding in de asfaltwegenbouw
. Mengselopbouw en grondstoffen
. SB250 v.4.1 nomenclatuur en toepassing van verschillende types asfalt
. Productie van asfalt
. Voorstudie en productiecontrole van asfaltmengsels
. Transport en verwerking van asfalt
. Controle tijdens en na de uitvoering
. Schade aan asfalt
. Herstellingswerken
. Gekleurd asfalt
. Milieu-impact van asfaltwegen
. Bezoek aan asfaltcentrale en werf
De cursus (4 lesdagen) start op maandag 12 september. Alle nodige informatie is terug te vinden op de website.
https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/emib/rers/activities/asphalt-courses/basic-course/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer