Dreamcutter-technologie: een oplossing voor duurzame infrastructuur

Gepubliceerd op 11-03-2022 08:00

De wereld verstedelijkt elke minuut. De druk op onze steden neemt toe. Wereldwijd staan verstedelijkte regio’s voor de belangrijke taak om de bevolkingsgroei op te vangen en tegelijkertijd uitdagingen als klimaatverandering, mobiliteit, economische en technologische ontwikkeling aan te pakken. Ondergronds ruimtegebruik is daarbij een belangrijke piste. Als steden culturele, sociale en economische centra willen blijven, zullen ze zo compact mogelijk moeten bouwen binnen de huidige beschikbare ruimte. Het gebruik van ondergrondse ruimtes als verlengstuk van het stedelijk openbaar domein is hier een belangrijk onderdeel van. Dat is evenwel niet eenvoudig: veel van de beschikbare ruimte is al in beslag genomen door bovengrondse constructies en de overlast veroorzaakt door traditionele bouwmethoden worden steeds moeilijker te rechtvaardigen.

Het Belgische bouwbedrijf Denys werkt al langer aan technieken om ondergrondse projecten vlotter uit te voeren, met een minimale impact aan de oppervlakte. Enkele jaren terug ontwikkelden ze de WallslotRobot. Die robot, als een alternatief voor de techniek van de beschoeide sleuf, maakte vanuit een tunnel grond los met een frees, haalde het met een grijper naar boven en deponeerde het in karretjes op rails, die de grond vervolgens afvoerden. Die manier van werken was al een grote verbetering, maar had ook zijn beperking. Zo was de WallslotRobot enkel bruikbaar bij ondergrondse werken boven het grondwaterniveau. “Op veel bouwplaatsen stoot je al snel op grondwater”, zegt R&D-engineer Maarten Vanneste van Denys. “We gingen dus op zoek naar een andere mogelijkheid, die ons wel toeliet op tal van projecten met een ondergrondse component het verschil te maken.”

SPECIALISTEN VERENIGEN DE KRACHTEN

Omdat Denys geloofde in de Dreamcutter-technologie, gingen ze op zoek naar een partner om hun idee verder te ontwikkelen. Ze kwamen terecht bij Bauer Maschinen GmbH, een Duitse bouwer van gerenommeerde funderingsmachines. Zo brachten ze tunnelwerkexpertise, een rechtstreeks resultaat van de jarenlange ervaring van Denys, samen met de Bauer-technologie in hydraulische cutters. Op die twee solide pijlers is de Dreamcutter gebouwd, een nieuwe machine die het mogelijk maakt diepwanden te construeren vanuit een tunnel of ruimtes met een sterk beperkte hoogte.

De Dreamcutter werkt met hydrocuttertechnologie. In verschillende delen worden de cutter, twee grote freeswielen en de pompinstallatie ondergronds gebracht. Een kleine schacht van zes op acht meter volstaat. Ondergronds graaft het systeem vervolgens verticale sleuven, tot een maximale diepte van 42 meter, volgens de lijnen van uitgeboorde horizontale toegangstunnels. Ideaal voor ondergrondse parkings, metro- en spoorstations en andere projecten die zich onder de grond bevinden, maar bijvoorbeeld ook als er een slibwand onder een brug moet worden gemaakt.

PERSPECTIEF VOOR ‘ONMOGELIJKE’ PROJECTEN

Aan het oppervlak is maar een kleine opening nodig wat maakt dat de impact op de buurt minimaal is en dat biedt perspectieven. Een handvol projecten is almaar uitgesteld omdat het effect op de omgeving te groot zou worden. Denys geeft enkele voorbeelden: “Het gaat om plannen zoals een ondergrondse parking op de Zavel of de uitbreiding van de Brusselse Noord-Zuidverbinding. Het grote aantal treinen op die verbinding leidt tot een overmatige drukte. Zonder onze Dreamcutter-technologie is het onbegonnen werk om daar extra ruimte te maken.”

In België zijn onder meer grote infrastructuurbedrijven – denk aan de NMBS, Infrabel en zo meer – erg geïnteresseerd in de nieuwe technologie. Al stopt het verhaal zeker niet aan onze landsgrenzen. De ontwikkeling van de Dreamcutter geeft Denys meteen een stevige internationale reputatie. En mogelijke opdrachten in alle windstreken.

Johan Van Wassenhove, CEO Denys Global: “De goede samenwerking tijdens de engineering en de volledige ontwikkeling van onze innovatieve machine, zetten we graag verder. We hebben een soort exclusiviteitsafspraak met Bauer. Gebruikt Bauer de Dreamcutter op een project aan de andere kant van de wereld, dan is het best mogelijk dat wij er aan de slag gaan. Onze technologie is op dit moment gewoonweg
nummer één. Al zal dat niet zo blijven. De markt is erg competitief en in China werken bedrijven al aan een soortgelijke machine. Zelfs als die er komt, blijft het voor ons een trotse verwezenlijking. Wij waren de eerste om ondergronds bouwen te revolutioneren.”

GEÏNSPIREERD DOOR MIJNWERKERS
De aanpak van Denys is vernieuwend. Toch komen de eerste kiemen voor de Dreamcutter uit het mijnwerkverleden en de techniek van de beschoeide sleuf.
Destijds groeven mijnwerkers een horizontale galerij. Vanuit die galerij groef men naar beneden, tot wel 40m diep, waarbij de grond met emmers naar boven werd gehaald. “Zelf werkten we initieel ook met die techniek van de beschoeide sleuf. De resultaten waren goed, maar de aanpak was niet meer upto-date. Die achtergrond ligt wel aan de basis van onze Dreamcutter-technologie.”

artikel uit infra magazine #1 - 2022 > hier downloadenhttps://www.denys.com/
Aan het oppervlak is maar een kleine opening nodig wat maakt dat de impact op de buurt minimaal isAan het oppervlak is maar een kleine opening nodig wat maakt dat de impact op de buurt minimaal is
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine