De Road Engineering Research Section van onderzoeksgroep EMIB van de Universiteit Antwerpen organiseert tweejaarlijks een vervolgcursus asfaltverhardingen. Deze cursus focust zich op de invloed van de bestanddelen en samenstelling op de functionele en mechanische eigenschappen van het asfaltmengsel. De docenten zijn betrokken bij de opleiding bouwkunde aan de Universiteit Antwerpen of werkzaam in de asfaltsector. Tijdens de colleges is er voldoende ruimte om ervaring uit te wisselen.
Samen bouwen aan een duurzame asfaltinfrastructuur
Een duurzame asfaltverharding start met een geschikte keuze van wegopbouw en materialen, aangepast aan het verwachte verkeer. Een geschikte keuze tussen verschillende materialen en mengsels is niet eenvoudig gezien vaak tegenstrijdigheden verbonden zijn aan gebruikerseisen en materiaaleigenschappen. Een voorbeeld: meer bitumen in het asfaltmengsel verhoogt de weerstand tegen watergevoeligheid maar leidt doorgaans tot verhoogde spoorvorming.
De vervolgcursus ‘Asfaltverhardingen’ geeft u houvast bij het maken van de juiste technische keuze binnen een steeds veranderende set van eisen. Tijdens de cursus wordt het hele traject doorlopen vanaf het niveau van eisen aan de wegconstructie als geheel tot op het niveau van grond- en bouwstoffen. De beslissende factoren die het gedrag van asfaltmengsels beïnvloeden, alsook hoe een standaardstructuur wordt vormgegeven en alternatieven komen aan bod.
Inhoud
De volgende onderwerpen worden behandeld:
. Wegontwerp en de asfaltverharding
. Relatie standaardstructuur - bouwklasse
. Structurele en functionele eigenschappen van asfalt
. Grondstoffen van asfalt en hun interactie
. Mengselontwerpmethodes
. Mechanica van de verhardingsconstructie en asfaltmengsels
. Verticale wegdimensionering
. Pavement management systeem
. Gebruik van nieuwe technologieën (track’n trace, infrarood-linescanner, smart compaction) om de aanleg van de asfaltverharding te monitoren (English)
. Gebruik van verjongingsmiddelen bij gebruik van asfaltgranulaat
. BSM: een fundering van bitumineus gebonden asfaltgranulaat (English)
. Zwaar belaste wegen in een havenomgeving en het gebruik van FBG’s om het gedrag van de asfaltverharding in de tijd op te volgen (English)
. Wegoppervlakeigenschappen, stroefheid, structuur en geluidreductie (English)
De cursus bestaat uit zowel hoorcolleges als het uitvoeren van oefeningen op de computer. De cursist dient hiervoor een eigen laptop mee te nemen.
Voor wie bedoeld?
Bent u asfalttechnoloog of ontwerper van asfaltverhardingen, heeft u door ervaring of opleiding algemene kennis van asfaltmengsels en bent u werkzaam bij een asfaltverwerker, asfaltcentrale, overheid, ingenieursbureau, beheerder van bedrijfsterreinen of bij een kennisinstelling? Dan is deze cursus een prima keuze.
De cursus start op maandag 21 maart 2022. Programma, inschrijvingsformulier en andere nodige informatie is terug te vinden op de website:
https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/emib/rers/activities/asphalt-courses/advanced-course/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer