De werken in het centrum van Bree werden in de zomer van 2020 werd opgestart. Anderhalf jaar later, bij het begin van de eindejaarsperiode, werden de werken afgerond door aannemer Hoogmartens Wegenbouw en opgeleverd. Een project goed voor een totale oppervlakte van 15.000 m2 en 2,4 km afvoerleidingen. Alle betrokken zijn zeer tevreden over het resultaat.
Dirk Dignef, projectleider bij Hoogmartens, was verantwoordelijk voor de totaliteit van het project dat in de zomer van 2020 werd opgestart. Anderhalf jaar later zijn de werken afgerond en is hij terecht trots op het resultaat én op de teams die alles gerealiseerd hebben.
Dirk Dignef: “Cijfers zeggen niet alles, maar ik wil er toch een paar op tafel leggen om de omvang van deze werf te illustreren. Onze mensen hebben 2,4 km afvoerleiding geplaatst in een gescheiden rioolstelsel (voor de gescheiden afvoer van regenwater en vuil water, nvdr.). Hierop werden 655 aftakkingen gemaakt voor straatkolken en aansluitingen van de huizen. We hebben de straten in het centrum heraangelegd in diverse verbanden, met betonstraatstenen in verschillende tinten en structuren. Over een totale oppervlakte van maar liefst 15.000 m². Dat mag je vandaag vrij uniek noemen.”
Durf, creativiteit en duurzaamheid
Bree is een groene stad en vindt het belangrijk dat er bomen in het straatbeeld staan én dat die bomen de kans krijgen om in optimale omstandigheden te groeien. Voor elke boom werd dan ook een groeiplaatsconstructie gemaakt. Bovendien werd op het Vrijthof een watermanagementsysteem geïnstalleerd dat niet alleen instaat voor de voeding van de bomen, maar ook de infiltratie naar de ondergrond optimaliseert. Het concept werd ingediend bij Vlario om mee te dingen naar de innovatieprijs 2021.
Dirk: “Het watermanagementsysteem is één van de zaken die aantonen dat Bree echt voor een gedurfd, creatief en duurzaam project heeft gekozen. Het volledige centrum is opgevat als een woonerf waar zowel de zachte weggebruiker als de automobilist een veilige plaats heeft. De straten werden op een doordachte en tegelijkertijd speels-creatieve manier aangelegd. Her en der zijn er belevingszones met zitbanken, bloembakken, speeltuigen en kunstwerken. Alles oogt echt schitterend en het is voor Hoogmartens dan ook een eer dat we dit project hebben mogen realiseren. Het bewijst eens te meer dat wij niet meer uitsluitend een specialist in wegenbouw zijn, maar een allround bedrijf in complexe infrastructuurwerken. Onze mensen zijn hier ongeveer anderhalf jaar aan de slag geweest, in vaak moeilijke omstandigheden. Je kan zeggen dat wij het stadscentrum heel die periode min of meer hebben ingenomen, maar toch hebben we er alles aan gedaan om de bereikbaarheid van winkels en dergelijke te vrijwaren.”
Vlotte communicatie en snelle actie
Peter Housen is voorzitter van de middenstandsvereniging in Bree. Hij volgde de werken van zeer nabij op en is meer dan tevreden over hoe alles verlopen is.
Peter Housen: “De werken waren ingrijpend en hadden onvermijdelijk een impact op het centrum. Voor ons als handelaars was het belangrijk dat we op wekelijkse basis goed geïnformeerd werden: welke werken zijn er de komende dagen gepland, welke hinder valt er te verwachten, welke straat wordt afgesloten, enz. Ik had daarom bij de start van de werken gevraagd om als vertegenwoordiger van de handelaars de werfvergaderingen te mogen bijwonen. De stad en Hoogmartens hadden daar geen enkel probleem mee en dat heeft zeker bijgedragen tot een vlotte samenwerking en een goede communicatie.”
Door aanwezig te zijn op de wekelijkse werfvergaderingen en alle informatie uit de eerste hand te krijgen, was het voor Peter Housen gemakkelijker om zijn collega-handelaars op een positieve manier naar de werken te laten kijken.
Peter: “De winkeliers moesten hun boterham kunnen blijven verdienen, dus was het begrijpelijk dat zij kritisch stonden tegenover de werken. Maar doordat we steeds snel geïnformeerd werden, ook als er eens iets misliep zoals bijvoorbeeld een stroomstoring of een onderbreking in de watertoevoer, was er veel begrip en ontstond er nooit een negatieve perceptie van de werken. Op de werfvergadering kon ik ook steeds terecht met eventuele klachten. Die werden onmiddellijk opgepikt door Dirk Dignef van Hoogmartens en het was nooit lang wachten op een oplossing of tenminste een antwoord. Zeer positief was ook dat er, in geval van een probleem, altijd iemand bereikbaar was en ter plaatse kwam. Ook in het weekend of buiten de normale werktijden. Dirk is hier na de uren geweest, maar ook mensen van de stad of van Fluvius. Zoiets schept vertrouwen en wordt enorm gewaardeerd.”
Bij het begin van de feestmaand december werden de werken opgeleverd. Zo kon iedereen genieten in het stadscentrum van de kerstsfeer.
Peter: “Wij zijn zeker tevreden over het eindresultaat. Er was lange tijd niet meer geïnvesteerd in het centrum en de straten waren echt aan verfraaiing toe. Vandaag ziet alles er tien keer mooier uit dan voordien. We merken sinds enkele weken ook dat het centrum opnieuw aantrekt. Dat heeft beslist te maken met de heraanleg, de kunstwerken in het straatbeeld en natuurlijk ook met de kerstperiode en de bijhorende sfeerverlichting.”
Het centrum van Bree kreeg letterlijk een make-over en daar zijn alle betrokkenen duidelijk gelukkig mee.
(bron: Hoogmartens)
https://www.hoogmartens.beWerken bij Hoogmartens Wegenbouw > vacatureshttps://www.bree.be/© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer