Beton in strijd tegen wateroverlast

Gepubliceerd op 06-12-2021 15:28

Door de huidige klimaatproblematiek en de recente watersnood staat integraal waterbeheer volop in de aandacht. Bij de oplossingen horen ook duurzame wegverhardingen die waterdoorlatend zijn, het water kunnen bufferen in de wegstructuur en laten infiltreren naar de ondergrond of vertraagd afvoeren naar een nabijgelegen infiltratievoorziening of rioolstelsel. Beton biedt verschillende mogelijkheden, zowel met prefab elementen als ter plaatse gestort.

bron foto: OCW  (Infra Magazine) bron foto: OCW (Infra Magazine)

De prefab betonproducten voor waterdoorlatende bestrating zijn al goed gekend en veel toegepast in België. In het gamma vinden we de betonstraatstenen met verbrede voegen, betonstraatstenen met drainageopeningen, poreuze betonstraatstenen en grasbetontegels. Al deze elementen dienen te voldoen aan PTV 126 waarin een minimale waterdoorlatendheid wordt vastgelegd. De combinatie van esthetiek en functionaliteit maakt deze producten uiterst geschikt voor zowel de private als de openbare ruimte.

Ook met ter plaatse gestort beton zijn er oplossingen in drainerend (poreus) beton en in klassiek beton met drainageopeningen. Voor het drainerend beton, bestemd voor licht belaste verhardingen zoals parkings, fiets- en wandelwegen, straten… loopt momenteel nog het onderzoeksproject Be-Drain. Dit wordt gevoerd door twee Belgische onderzoeksinstellingen, het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw en het Onderzoekscentrum voor de Cementnijverheid en heeft als doel om bijkomende technische richtlijnen, prestatiekenmerken en bijhorende proefmethodes op te stellen voor het zogenaamde drainerende of poreuze beton, enerzijds voor toepassing als fundering in de wegstructuur en anderzijds als wegverharding zelf.

artikel uit infra magazine #4 - 2021 > hier downloadenhttps://www.febelcem.be/nl/home/
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine