Tijdens Open Bedrijvendag, op 3 oktober, heeft aannemer Stadsbader in Grobbendonk haar gloednieuwe, high-end asfaltcentrale officieel geopend. Daarmee zet het familiebedrijf grote stappen in het milieuvriendelijke bouwverhaal. Er zijn wereldwijd amper twaalf van deze asfaltcentrales in gebruik. Met de meest innovatieve en ecologische technieken maakt de installatie maximale recyclage van grondstoffen mogelijk.
Een minimale CO2 -uitstoot, extra isolatie tegen temperatuurverliezen en een productie op lage temperatuur. Het zijn maar enkele van de manieren waarop de nieuwe asfaltcentrale uitzonderlijk ecologisch werkt. Bovendien ligt de focus op hergebruik in plaats van het aanwenden van nieuwe grondstoffen. Tijdens de constructiefase was Stadsbader zelf uitvoerend aannemer, voor de grondwerken, de betonconstructies, de gebouwen en de technieken.
IN EIGEN BEHEER
In augustus 2020 startte Stadsbader met de afbraak van de bestaande asfaltcentrale. Ruim een jaar later is de nieuwe centrale in gebruik. De zin voor innovatie en het pionierswerk – het is de eerste van zijn soort in België en slechts de twaalfde in de hele wereld – vroeg om een bijzondere omkadering. Tijdens Open Bedrijvendag was minister Lydia Peeters aanwezig, samen met Grobbendonks burgemeester Marianne Verhaert, secretaris-generaal van AWV Tom Roelants, gedelegeerd bestuurder van De Waterweg Chris Danckaerts en CEO van Stadsbader Dominique Valcke.
Stadsbader stond volledig zelf in voor de herinrichting van het terrein, de betonconstructies, gebouwen en technieken. Wirtgen Group (BENNINGHOVEN), internationale pionier en specialist in het vak, verzorgde de bouw van de state of the art machine. Het gaat om de derde generatie van het type BA-RPP dat, na het prototype en een eerste update, nu volledig op punt staat. Het is de eerste van zijn soort in België.
MILIEUVRIENDELIJK EN ENERGIEZUINIG
De innovatieve asfaltcentrale zet milieuvriendelijkheid en een laag energieverbruik centraal. De technologie laat toe asfalt op lagere temperaturen te produceren en een warmeluchtgenerator verwarmt het freesmateriaal indirect. Dat leidt tot een minimale uitstoot van CO2 -emissies en uiterst geringe stof- en geurhinder. Extra isolatie beperkt zowel temperatuurverlies als geluid van de asfaltproductie. Met deze centrale zet Stadsbader bovendien in op ‘clean performance’. Hergebruik staat voorop. Door de indirecte verwarming van recuperatiemateriaal is volledige recyclage mogelijk. Daarmee zet Stadsbader België op de kaart van ecologisch bouwen.
Stadsbader is een familiaal aannemersbedrijf uit Harelbeke, waar de hoofdzetel nog steeds gevestigd is. Ondertussen heeft Stadsbader dertien vestigingen in België en Frankrijk, waaronder de site in Grobbendonk. De optimale ligging laat maximale grondstoffenaanvoer over het water toe. De asfaltcentrale produceert tot 200 ton asfalt per uur.
artikel uit infra magazine #4 - 2021 > hier downloadenhttps://www.stadsbader-infrastructure.be/nl© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer