Deschacht levert Tubaotank voor (bijna) grootste bufferproject ooit

Gepubliceerd op 24-11-2021 10:30

Niemand kan het zien, maar 5,5 meter onder de site van UZ Gent ligt de op één na grootste Tubaotank die Deschacht tot dusver geleverd heeft in België. De tank bestaat uit 10 elementen van gegolfd gegalvaniseerd staal, elk 21 meter lang en 3 meter breed, die samen ruim 1,5 miljoen liter regenwater kunnen opslaan. De plaatsing van de buffertank kadert in de aanleg van een nieuw gescheiden rioleringsstelsel rondom de ziekenhuiscampus, met Viabuild als hoofdaannemer.

bron foto's: Deschachtbron foto's: Deschacht

Het bestaande gemengde rioleringsstelsel op de campus van UZ Gent wordt door Viabuild opgesplitst in drie verschillende strengen: regenwater, vuilwater en bedrijfsafvalwater. Bram De Haes, projectleider bij Viabuild: “Daar zijn twee belangrijke redenen voor. Allereerst kan de hoeveelheid bedrijfsafvalwater, wat anders belast wordt dan huishoudelijk afvalwater, hierdoor nauwkeurig gemeten worden. Daarnaast kan het regenwater opgevangen en hergebruikt worden op een deel van de site. In totaal voorzien we ongeveer vijf kilometer aan hoofdriolering en twee pompstations met volledige EM-inrichting, KWS-afscheiders, knijpen overstortconstructies en meerdere venturi-meetgoten.”

KANT-EN-KLAAR BUFFERBEKKEN

De grote hoeveelheid regenwater die het gescheiden rioleringsstelsel kan opvangen, is inzetbaar als verkoeling van het verwarmingssysteem en bewatering van de groenvoorzieningen op de site. Maar daarvoor was er natuurlijk wel een bufferbekken nodig. En dat bleek niet vanzelfsprekend: “De locatie voor het bufferbekken lag ingesloten tussen de tramsporen en een bestaand gebouw. Ook moesten we rekening houden met een diepte van 5,5 meter. En aangezien het om een ziekenhuissite gaat, mochten de werken niet te veel hinder met zich meebrengen. We zochten dus naar een oplossing met een korte doorloopperiode, en zo kwamen we bij de Tubaotank uit: alle elementen konden quasi kant-en-klaar aangeleverd worden, wat ons veel tijd en hinder bespaarde”, vertelt De Haes.

GEPLAATST IN ÉÉN DAG

Deschacht adviseerde Viabuild tijdens het hele proces, werkte een technisch plan uit en leidde de plaatsing van de Tubaotank in goede banen. Voor dat laatste was amper één weekenddag nodig. Dirk Stuyven, hoofd studiedienst en engineering bij Deschacht: “Omdat de tramlijn niet onderbroken mocht worden, moest de plaatsing in het weekend gebeuren en konden we niet anders dan de verschillende elementen vanop de rijweg over het tramspoor hijsen via een telescoopkraan. Dat was logistiek best een uitdaging, maar door op voorhand een duidelijk plaatsingsschema op te stellen en een goede coördinatie met De Lijn, is alles vlekkeloos verlopen.”

MEMORABEL PROJECT

Voor Deschacht is de plaatsing van de Tubaotank op de site van UZ Gent om meerdere redenen een uniek project: “We hebben deze werf op veel manieren beleefd. Niet alleen was de Tubaotank op dat moment de grootste die we geplaatst hebben in België, we hebben ook alle grèsbuizen en afvoermateriaal voor de riolering geleverd. Voor ons was dit dus echt een totaaldossier en dat soort projecten vergeet je niet snel”, aldus Stuyven. Ook bij Viabuild zijn ze lovend over de samenwerking. De Haes: “Ik hou wel van die vlotte manier van communiceren en het feit dat er bij Deschacht altijd een vast aanspreekpunt is. Dirk volgde alles op en was op de hoogte van elke mail en iedere berekening. Ook op de dag van de plaatsing was hij aanwezig. Zowel wij als de bouwheer waren heel tevreden.”

artikel uit infra magazine #4 - 2021 > hier downloadenhttps://www.deschacht.eu
artikel uit Infra Magazineartikel uit Infra Magazine