Totaaloplossing regenwaterbeheer voor megaproject te Lanklaar

Gepubliceerd op 22-10-2021 15:02

In Dilsen-Stokkem bouwt de West-Vlaamse kartonproducent Soenen een nieuwe fabriek van wel 113.000 vierkante meter. Aannemer Grobelco werd door hoofdaannemer Vulsteke Bedrijfsgebouwen aangesteld voor het gehele grondverzet, de nivellering en installatie van alle ondergrondse riolering- en infiltratiesystemen. Een dergelijke oppervlakte vraagt om een doordachte analyse en aanpak met betrekking tot het regenwaterbeheer, dit voor zowel de opvang als de verwerking ervan. DYKA leverde de technische knowhow en producten om te komen tot een doordachte totaaloplossing op maat van de klant.

bron foto's: DYKAbron foto's: DYKA

Een goed regenwaterbeheer vergt een geplande integrale aanpak, zeker als het gaat om grote industriële gebouwen met grote daken en dus veel liters regenwater. “Water vindt altijd een weg, maar liefst de weg die je zelf ontwerpt! Het is daarom echt noodzakelijk om al in de ontwerpfase na te denken over oplossingen voor regenwater – zeker nu we vaker intense regenbuien op ons dak krijgen”, geeft Bram Vreys, Technical Sales Manager van DYKA, aan. “Op die manier kunnen we meteen voor alle stappen die regen op een perceel aflegt, een oplossing vinden. Voor het megaproject van Soenen was dat ook zo: wij verzorgen alles, van de opvang tot de infiltratie van regenwater in de bodem. We bieden zo niet enkel producten aan, maar een ‘waterplan’ voor het gehele complex. Regenwater is daardoor geen zorg maar een zegen.”

Integrale roof-to-river oplossing

“Samen met onze interne studiedienst, Engineering & Consultancy of E&C, hebben wij voor dit project in de eerste fase het hele rioleringsplan geanalyseerd, gecorrigeerd en breder getrokken”, vertelt Bram Vreys. “Zo kwam niet enkel de infiltratie maar ook het gehele regenwaterbeheer, met bijvoorbeeld ook de opvang op het dak, aan bod. Die globale aanpak biedt enkel voordelen, want bepaalde keuzes voor de dakafwatering kunnen bijvoorbeeld negatieve gevolgen hebben voor het buffer- of infiltratiesysteem. Wij zorgen er steeds voor dat alle stappen van het regenwaterbeheer zo optimaal mogelijk op elkaar zijn afgestemd, een totaaloplossing met andere woorden”, aldus Bram. “Op deze manier konden wij concreet voor dit project 558 m³ infiltratiekratten, 200 m PE corrigated IT dia 1000 en enkele honderden meters PE corrigated dia 800 transportbuis uitsparen.”

Goede uitvoeringsplannen en prefab constructies zorgen voor een snelle installatie in fase 1

Voor de uitwerking van de infiltratie en ondergrondse riolering werd Bram gecontacteerd door Patrick Baeten van het aannemersbedrijf Grobelco uit Maasmechelen. “Grobelco werd door Vulsteke Bedrijfsgebouwen aangesteld voor het gehele grondverzet, de nivellering en installatie van alle ondergrondse riolering- en infiltratiesystemen. Samen met Grobelco bekeken wij hoe het ondergrondse systeem zo goed en zo snel mogelijk konden uitvoeren. Onze E&C-dienst zorgde voor duidelijke uitvoeringsplannen en waar mogelijk gebruikten we prefab constructies die kant en klaar op de werf geleverd werden. Daardoor kon Grobelco vlot de gigantische infiltratie ringleiding, met PE corrigated dia 1030 buizen, van 1,8 kilometer (goed een buffervolume van ca 1500 m³) installeren en bleek de koppeling van de verschillende regenwater herbruikbare tanks een eenvoudig verhaal!”, licht Bram toe.

Vacurain Flex als ideale oplossing voor fase 2: opvang en afvoer

Voor de opvang en efficiënte afvoer van regenwater op het dak viel de keuze op Vacurain Flex. “Een logische keuze, als je het ons vraagt. Dakoppervlaktes van deze omgang moeten op korte tijd duizenden liters regenwater verwerken. Een onderdruksysteem zoals Vacurain Flex is hiervoor zonder twijfel de beste oplossing”, zegt Bram. “De afvoercapaciteit van zo’n systeem is enorm, de leidingdiameters zijn relatief klein en het aantal leidingen onder de vloerplaat is beperkt, net zoals het aantal standleidingen. Dit geeft de ontwerper veel vrijheid en creëert binnen het gebouw een esthetische aanblik. Minder obstakels in het gebouw betekent ook meer opslagruimte en minder risico op beschadigingen door bijvoorbeeld heftrucks. Daarnaast zijn afvoersystemen in industriële gebouwen vaak eenvoudig en rechtlijnig, hetgeen maakt dat PVC zeer geschikt is als installatiemateriaal: sterk, betrouwbaar en bijzonder snel te verbinden. De tijdwinst in installatie is aanzienlijk en voor bouwheren en aannemers vaak doorslaggevend.”

Project als stokpaardje voor mogelijkheden van DYKA

“Het is mooi om te zien dat de verschillende facetten van goed regenwaterbeheer in de ontwerp- en uitvoeringsfase perfect op elkaar afgestemd worden. Een groot deel van de infiltratie- en rioleringswerken zijn nu achter de rug. Volgende fase is dus de installatie van het onderdruksysteem Vacurain Flex”, vertelt Bram Vreys enthousiast. “Dit is ook voor ons een mooi en groot project waar we, samen met verschillende bedrijven, tonen dat een totaaloplossing voor regenwaterbeheer enkel voordelen biedt.”

(bron: DYKA)

https://www.wegenbouw.be/bedrijven/398557/grobelcohttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/756965/dyka-plastics-n-v
Grondverzet, nivellering, installatie ondergrondse riolering- en infiltratiesysteem door GrobelcoGrondverzet, nivellering, installatie ondergrondse riolering- en infiltratiesysteem door Grobelco
regenwaterbeheer voor nieuwe fabriek van wel 113.000 vierkante meterregenwaterbeheer voor nieuwe fabriek van wel 113.000 vierkante meter