Ooit was het de habitat van de Gentse havenindustrie, weldra is het een thuis voor vele Gentenaren: de 'Oude Dokken' van Gent worden op dit moment volop getransformeerd tot een nieuw, bruisend stukje stad. Ook de 125 woningen van het nieuwbouwproject Stapelplein zullen daar mee vorm aan geven. Hoofdaannemer STRABAG schakelde bij aanvang van het project de hulp in van Deschacht, en klopte net voor de oplevering ook nog even aan met een onverwachte vraag.
Van rioleringsplannen tot pompput
Aanvankelijk werd Deschacht bij het project Stapelplein betrokken om de rioleringsplannen uit te tekenen. Luc Watcant, projectmanager bouwteam Oost- en West-Vlaanderen bij Deschacht: "Iedereen kent Deschacht vooral van rioleringsbuizen, maar velen weten nog niet dat wij zowat alles kunnen aanbieden van onder de grond tot op het dak. Vervolgens kregen we halverwege het traject de vraag om het infiltratiesysteem voor regenwater in de binnentuin van de site te ontwerpen. Een hele tijd later, ongeveer 2 maanden vóór de oplevering van het project, bleek plots dat de aansluitdiameter van het afvalwaterstelsel niet gravitair gerealiseerd kon worden. Er moest dus last minute een pompput geplaatst worden, en STRABAG wist dat we ook daarbij konden helpen."
Totaalpakket van put én pomp
Philippe Demeere, projectleider bij STRABAG, dacht vrij snel aan Deschacht voor het leveren van de put in kwestie: "STRABAG heeft al vaker samengewerkt met Deschacht, en dat is altijd heel vlot verlopen. Het kwam natuurlijk ook goed uit dat ze niet enkel de put, maar ook het pompsysteem konden voorzien en bovendien de hele coördinatie en aansluiting op zich konden nemen. Zo stonden zij uiteindelijk in voor de volledige installatie van de pompput, van ontwerp tot plaatsing. Daardoor was alles zeer snel afgerond, wat gezien de strakke deadline noodzakelijk was in deze fase van het project."
Droge, vrijstaande opstelling
Voor de plaatsing en indienststelling van de put werkte Deschacht samen met pompinstallateur Eco Solutions. Het ontwerp werd geheel door de interne studiedienst van Deschacht uitgewerkt. Dirk Stuyven, hoofd studiedienst bij Deschacht: "Doordat de riolering op het wegdek verhoogd moest worden, kwam de nood aan een pompput pas laat in het dossier ter sprake. Om die reden moesten we een vrijstaande pompput voorzien. Daarbij zorgden we voor een op maat gemaakte dubbelwandige opvangtank in HDPE, waarop we 2 pompen gedimensioneerd hebben met een perfecte opvoerhoogte en capaciteit. Gezien de beperkte inbouwhoogte en het zware gewicht van de pompen werd er voor een droge opstelling gekozen, wat betekent dat de pompen zich aan de buitenkant van de installatie bevinden. Het voordeel is dat de pompen zo altijd toegankelijk zijn, mocht er een onderhoud nodig zijn."
Altijd 1 partij aansprakelijk
De totaalaanpak van Deschacht biedt klanten als STRABAG een niet te onderschatten meerwaarde, die in een later stadium nog goed van pas kan komen. Watcant: "Een pompput die niet of gebrekkig werkt, kan veel schade veroorzaken. Denk maar aan gebouwen die onder water komen te staan. Soms schrijven architecten voor dat de pomp moet worden aangesloten door een elektricien, maar wie is er dan verantwoordelijk als het misloopt? Als je veel zaken aan één partij kan toevertrouwen, is er geen twijfel mogelijk en weet je meteen bij wie je moet zijn. Dat kan veel problemen voorkomen."
(bron: Deschacht)
www.deschacht.euhttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/759331/deschacht© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer