Het FOAM-project ‘Duurzame funderingen door in situ recycling van bitumen gebonden asfaltgranulaat’ zoekt proefvakken in 2022! De onderzoeksgroepen van UAntwerpen, Odisee en OCW zijn op zoek naar verhardingsbeheerders en aannemers die een proefvak kunnen ter beschikking stellen voor de innovatieve technologie om asfaltgranulaat in situ te gebruiken als semi-gebonden fundering met behulp van schuimbitumen of emulsie. De onderzoeksgroep zal instaan voor het vooronderzoek, het mengselontwerp, de controles en begeleiding van alle partijen. Zij voorzien hierbij ook de feedback omtrent milieu- en economische impact en de communicatie over het proefvak naar pers en de sector.
November 2021 start het FOAM project, waarbij Bitumen Stabilised materials (BSM) worden ingezet voor een duurzame rehabilitatie van asfaltwegen. In Assenede werd reeds een proefvak hiermee aangelegd, door het Agentschap Wegen en Verkeer, buiten het FOAM project.
Het huidige FOAM-project is een VLAIO TETRA-project waaraan vele actoren uit de industrie zijn verbonden: aannemers, het agentschap, haven- en stadsbesturen, leveranciers van BSM technologie. Op de projectwebsite vindt u meer informatie.
Dringend op zoek naar proefvakken voor jaar 2022
De onderzoekers zijn dringend op zoek naar aannemers, steden, gemeenten en andere besturen die een proefvak wel kunnen ondersteunen in 2022. De tijd dringt immers omdat voorbereidingen, zoals opmaak bestek, ook nog tijd zullen innemen.
Bent u geïnteresseerd in het toepassen van een innovatieve techniek met het oog op duurzame wegenbouwprojecten, en heeft u in 2022 (lente-zomer) een weg structureel te herstellen (asfaltlagen en fundering), dan kan u de onderzoekers contacteren voor een korte evaluatie van de mogelijkheden. Ook aannemers die interesse hebben en toekomst zien om deze techniek in te zetten als alternatief en hierdoor transport en materiaalgebruik kunnen uitsparen, zijn welkom.
Contactpersoon: Wim Van den bergh, dr.Ing. (Assoc. Prof. Road Engineering and Asphalt Technology)
Campus Groenenborger – Z.352
Groenenborgerlaan 171 – 2020 Antwerp (Wilrijk)
Wim.Vandenbergh@UAntwerpen.be
T: +32 3 265 19 32
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer