In editie 5 van Bouwnieuws, een publicatie van Bouwunie, verscheen volgend interessant artikel m.b.t. de grondverzetregeling.
Indien u bij uw bouw- of infrastructuurproject bodemmaterialen (zoals grond, bentonietslib of bagger- en ruimingsspecie) ontgraaft/baggert/ruimt, transporteert en/of hergebruikt, vergeet dan niet dat u gebonden bent aan de regels van het grondverzet. We vatten ze hieronder in een notendop samen.
Doelstelling
De grondverzetregeling is ingevoerd om het risico op verspreiding van bodemverontreiniging te beheersen door middel van een traceerbaarheidssysteem waarmee de herkomst en afzet van alle bodemmaterialen gekend is. Deze tracering wordt opgevolgd door een erkende bodembeheerorganisatie zoals Grondwijzer vzw.
Om de kwaliteit, het transport en het hergebruik van bodemmaterialen te kunnen opvolgen dienen zowel de uitvoerder van de werken, als de vervoerder en de tussentijdse
opslagplaats, het grondreinigingscentrum of de inrichting voor de opslag en behandeling van baggeren ruimingsspecie, aangesloten te zijn bij een erkende bodembeheerorganisatie.
Controle kwaliteit bodemmaterialen
De kwaliteit van de bodemmaterialen wordt bepaald door middel van een bodemonderzoek (een zogenaamd ‘technisch verslag’). De verplichting om een technisch verslag op te maken, rust in eerste instantie op de initiatiefnemer van de werken (de bouwheer). Het technisch verslag wordt opgemaakt door een erkend bodemsaneringsdeskundige en bepaalt de milieuhygiënische kwaliteit(en) (NIET de bouwtechnische). Verder beschrijft het de hergebruiksmogelijkheden van de bodemmaterialen en legt het eventuele bijkomende gebruiksvoorwaarden en uitvoeringsbepalingen op voor de uitgraving en het hergebruik van de bodemmaterialen.
De opmaak van een technisch verslag is verplicht indien:
• er bij de werken meer dan 250 m³ aan bodemmaterialen ontgraven, gebaggerd of geruimd wordt;
• er bij de werken minder dan 250 m³ aan verdachte bodemmaterialen vrijkomt en er afvoer plaatsvindt.
Onder verdachte gronden verstaan we:
• gronden waarop bodembedreigende activiteiten plaatsvinden/plaatsvonden,
• gronden waarop een gekende bodemverontreiniging aanwezig is,
• openbare wegen, oude wegbeddingen, wegbermen,
• de meeste waterbodems.
Wat indien de opmaak van een technisch verslag verplicht is?
Aanvraag conformverklaring
Na opmaak van het technisch verslag moet een erkende bodembeheerorganisatie zoals Grondwijzer vzw het technisch verslag controleren op volledigheid, correctheid en praktische uitvoerbaarheid. Als het voldoet aan de gestelde eisen, wordt een conformverklaring uitgereikt. Die vermeldt de belangrijkste gegevens, conclusies, beperkingen en voorwaarden betreffende het gebruik van de uit te graven bodem. Neem deze conformverklaring zorgvuldig door vooraleer u met de werken start.
Aanvraag grondverzettoelating
Met de conformverklaring moet de aannemer - vóór hij de grondwerken uitvoert - een grondverzettoelating aanvragen bij een erkende bodembeheerorganisatie. Dit geldt bij afvoer naar een andere locatie, maar ook bij hergebruik binnen de werf.
Opgelet: indien u het transport in onderaanneming laat uitvoeren, gaat u best steeds na of uw transporteur aangesloten is bij een erkende bodembeheerorganisatie. Zoniet kan er geen grondverzettoelating afgeleverd worden.
Een grondverzettoelating bevestigt het geplande gebruik en staat de verplaatsing/toepassing van uitgegraven, gebaggerde of geruimde bodemmaterialen toe.
Aanvraag bodembeheerrapport
Na beëindiging van de grondwerken moet de aannemer een bodembeheerrapport aanvragen bij een erkende bodembeheerorganisatie. Daarvoor moet hij het effectief verzette
volume en de periode van grondverzet invullen op een ontvangstverklaring die ter goedkeuring ondertekend moet worden door zowel de leverancier als de afnemer van de bodemmaterialen.
Op basis van onder andere de ontvangstverklaring, info van de werf en stavingsdocumenten wordt het bodembeheerrapport afgeleverd.
Dit bodembeheerrapport attesteert de levering en een correct gebruik van de uitgegraven, gebaggerde of geruimde bodemmaterialen op de plaats van het beoogde gebruik en bevestigt dat voldaan is aan de voorwaarden opgenomen in het conform verklaarde technisch verslag en de grondverzettoelating. Dit bodembeheerrapport is een zeer belangrijk document. Het biedt rechtszekerheid zowel aan de bouwheer, als aan de aannemer en de afnemer van de grond. De aannemer moet een kopie van het bodembeheerrapport bezorgen aan de initiatiefnemer van het grondverzet (de bouwheer) en aan de afnemer van de bodemmaterialen.
Wat indien de opmaak van een technisch verslag niet verplicht is?
Voor het transport van onverdachte bodemmaterialen afkomstig van een totale uitgraving van minder dan 250 m³ moet geen technisch verslag opgemaakt worden. Deze grond kan zonder grondverzettoelating toegepast worden op andere terreinen, maar het transport moet wel gemeld worden aan een erkende bodembeheerorganisatie. De regelgeving stelt dat de melding moet gedaan worden door de uitvoerder van de werken en dit vóór de start van het transport. Na de uitvoering van de werken moet de uitvoerder de melding afsluiten door de hoeveelheid geleverde bodemmaterialen aan de erkende bodembeheerorganisatie mee te delen. De melding is enkel verplicht voor elk professioneel transport van bodemmaterialen met voertuigen (of voertuigcombinaties) vanaf 3,5 ton MTM.
Grondtransportmelding
Soms is er geen tijd meer om een technisch verslag te laten opmaken. In dit geval kunt u de bodemmaterialen onmiddellijk en zonder technisch verslag afvoeren naar een tussentijdse opslagplaats (TOP), een centrum voor grondreiniging (CGR) of een centrum voor slibverwerking (CSV). In dit geval heeft u ook geen grondverzettoelating nodig en volstaat een grondtransportmelding. De/het TOP, CGR of CSV staat dan in voor alle hierboven beschreven verplichtingen.
Meer info? Grondwijzer vzw, Haven 407, Polderdijkweg 16, B-2030 Antwerpen - 03 545 87 37 grondwijzer@grondwijzer.be www.grondwijzer.be
Grondwijzer vzw werd opgericht door Bouwunie, NAV en SGS.
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer