Elk jaar licht Belfius de financiën van de lokale besturen door. De Vlaamse gemeenten hebben zich financieel robuust getoond in de coronacrisis en schroeven de investeringen op voor de relance. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek door Belfius. Gemeentebesturen geven aan dat ze in de eerste plaats investeren in fietsinfrastructuur.
Veel plussen, veel minnen. Maar op het einde van de rit valt vooral de robuustheid op. Dat is het beeld dat Anneleen Erauw, expert in lokale financiën bij Belfius, dinsdag schetste van de Vlaamse gemeenten na de coronaschok. Die stevigheid is welkom, omdat in de relance die bezig en nodig is, de lokale besturen goed zijn voor een derde van de overheidsinvesteringen.
Tot aan de volgende verkiezingen plannen de Vlaamse gemeenten voor 17 miljard euro investeringen. Dat is 2,5 miljard meer dan in het oorspronkelijke meerjarenplan van 2020.
De belangrijkste vraag bij dat cijfer is of de plannen volledig worden uitgevoerd: door procedures en administratieve rompslomp gebeurt slechts 60 tot 70 procent van de investeringen daadwerkelijk - ook voor de coronamoeilijkheden. De grote vraag naar grondstoffen kan het vandaag extra moeilijk maken.
In die investeringen zijn enkele grote lijnen te zien. Gemeentebesturen geven aan dat ze in de eerste plaats investeren in fietsinfrastructuur en zachte mobiliteit. Vervolgens blijven ze de coronaschok dempen met investeringen in lokale handel, horeca, cultuur en sport, de activiteiten die tijdens de pandemie het zwaarst werden getroffen. Andere focussen zijn digitalisering van de dienstverlening en duurzaamheid.
(bron: Tijd / Belfius)
Meer info:
https://research.belfius.be/wp-content/uploads/2021/06/2021_persbericht_lok_fin_VLA.pdf© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer