Uit een studie van de KU Leuven blijkt dat wanneer de btw op sloop en wederopbouw van 21% naar 6% verlaagd wordt in heel België het aantal heropgebouwde woningen stijgt met 35% en het jaarlijks budgettair overschot voor de staat 60 miljoen euro bedraagt. Bovendien komt daar over een periode van 30 jaar nog eens 100 miljoen euro aan extra inkomsten bij uit de onroerende voorheffing. “Deze studie vormt een aanvulling op de vele bijdragen die voor deze maatregel pleiten”, vindt Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.
Vandaag geldt de verlaagde btw van 6% op sloop en heropbouw in 32 stedelijke gebieden. De Confederatie Bouw en haar partners FABA (Federatie van Algemene Bouwaannemers) en BVS (Beroepsvereniging van de Vastgoedsector) pleiten er al een tijdje voor om die verlaagde btw in heel België in te voeren, een dossier dat op de tafel van de federale regeringsonderhandelaars ligt. Een studie (in bijlage) uitgevoerd door Dr. Geert Goeyvaerts (departement Economie, KU Leuven) toont aan dat de federale regering er alle baat bij heeft om deze fiscale maatregel in te voeren omdat deze de staat niets kost, maar, meer nog, iets oplevert.
Uit een eerdere studie (2019) van dezelfde onderzoeker die de impact van het verlaagde btw-tarief op sloop en heropbouw schat voor de 32 Belgische steden die hiervan genieten, blijkt dat het aantal gebouwen waarvoor een sloopvergunning door een particulier werd aangevraagd met 35% steeg ten opzichte van vergelijkbare Belgische steden waar het btw-tarief niet werd verlaagd.
Een verlaging van de btw op sloop en wederopbouw van 21% naar 6% voor het gehele Belgische grondgebied en alle actoren, zal de btw-inkomsten met zo’n 444 miljoen euro doen dalen. Maar indien rekening wordt gehouden met een stijging van 35% in het aantal nieuwe woningen na sloop is het zo dat de stijging in de (para)fiscale inkomsten het nettoverlies in de btw-ontvangsten grotendeels compenseert. Met de additionele inkomsten uit de registratierechten is er zelfs sprake van een budgettair overschot van jaarlijks 60 miljoen euro. Daarnaast zijn er ook nog inkomsten uit de onroerende voorheffing: deze additionele inkomsten (99 miljoen euro) worden niet volledig in het jaar van de btw-verlaging ontvangen, maar worden gegenereerd over een termijn van 30 jaar. Bij de berekening van de budgettaire impact veronderstelt de onderzoeker dat de toename in de sloop- en heropbouwactiviteit niet gecompenseerd wordt door een daling in renovatie of nieuwbouw. Dat blijkt ook uit het onderzoek uit 2019.
Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw: “Deze fiscale maatregel, die we al lang bepleiten, kost de staat dus niets. Integendeel, hij brengt op. Bovendien kan hij een extra impuls geven aan de bouwsector die het momenteel zeer moeilijk heeft.”
Olivier Carrette, Gedelegeerd Bestuurder van de BVS: “Deze BTW-verlaging kan tevens de meerkost van het huidige trage vergunningenbeleid gedeeltelijk compenseren.”
www.confederatiebouw.bestudie KU Leuven downloaden© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer