Wegenbouw voorlopig minder zwaar getroffen door Corona, of toch niet?

Gepubliceerd op 27-08-2020 15:04

Volgens een enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw zien vooral de niet-residentiële bouwsector en de renovatiesector de toekomst pessimistisch in. De wegenbouwsector zou voorlopig minder hard getroffen zijn, volgens de bevraging. Maar in de markt ontvangen wij andere signalen op.

bron afbeeldingen: vcb.bebron afbeeldingen: vcb.be

Wegenbouw voorlopig minder zwaar getroffen

Volgens de enquête van de Vlaamse Confederatie Bouw: de helft van de bedrijven zegt een orderboek te hebben dat voor meer dan 6 maanden gevuld is, geen enkel bedrijf zegt grote problemen te hebben om kortlopende schulden te betalen en slechts 10% denkt dat hun personeelsbestand zal afnemen. Een verklaring hiervoor is het memorandum dat tussen Minister Lydia Peeters en de sector wegen- en waterbouw werd getekend. Hierdoor konden de bouwactiviteiten voor het beleidsdomein MOW doorgaan en konden zelfs werven versneld en vervroegd worden uitgevoerd. In de weken voorafgaand aan het bouwverlof waren er quasi geen werven meer stopgezet. Toch zegt 70% nog steeds dat hun orderboeken minder dan normaal gevuld zijn, al zegt geen enkel bedrijf dat de orderboeken bijna leeg zijn. We moeten daarbij ook een onderscheid maken tussen de verschillende aanbestedende overheden. Veel opdrachten worden uitgeschreven door steden en gemeenten en hier kregen we signalen dat deze opdrachten afgenomen zijn.

Andere signalen in de markt

In onze contacten met de wegenbouwers hebben wij (wegenbouw.be) andere signalen opgevangen in de markt. Zo zou de neerwaartse prijsdruk bij openbare aanbestedingen enorm zijn toegenomen. Dit wordt ook bevestigd door een artikel gepubliceerd in de Tijd (26/08/2020), waarvan hierna een uitreksel:

"We hopen allemaal dat de lokale overheden niet beginnen te besparen op investeringen. Veel bedrijven kijken de komende maanden nagel bijtend naar de publicaties van de openbare aanbestedingen op alle niveaus. De periode 15 augustus tot 15 november is een hoogseizoen voor het lanceren van aanbestedingen. 'We hopen allemaal dat de lokale overheden niet beginnen te besparen op investeringen', zegt Tom Willemen, de CEO van de Mechelse familiale bouwgroep. De lokale besturen zijn goed voor zowat de helft van de overheidsopdrachten.

Het aanbestedingsritme lag in de eerste maanden van dit jaar lager, maar dat heeft niet altijd met covid te maken. 'De nieuwe lokale besturen, die pas begin dit jaar zijn aangetreden, moeten nog op kruissnelheid komen', zegt Marc Dillen, directeur-generaal van de Vlaamse Confederatie Bouw.

Annick De Ridder (Antwerps schepen voor de Haven, Stadsontwikkeling en Ruimtelijke Ordening): "Tijdens de beginperiode van corona kreeg de Gemeentelijke Aankoopcentrale van Stad Antwerpen beduidend meer offertes per aanbesteding binnen." De Antwerpse schepen bevestigt dat de inschrijvingsprijzen zijn gedaald. 'Die tendens was wel al langer aan de gang, omdat er in Antwerpen minder overheidsopdrachten zijn. De afgelopen maanden zette die trend zich door.  De gemiddelde inschrijvingsprijs voor werken aan de Charles De Costerlaan ligt 9 procent lager dan onze ramingsprijs gebaseerd op inschrijvingen in de periode 2017-2018."

Toch ook positief nieuws: "We verwachten dat de volgende jaren het aantal aanbestedingen in onze stad stijgt.' Ook de uitvoering van de Oosterweelwerken moet de koek voor alle bedrijven op de Belgische bouwmarkt groter maken", aldus Annick De Ridder.

Bron:

http://www.vcb.be/press-room-detail?id=1493https://www.tijd.be/ondernemen/bouw/steeds-meer-bouwbedrijven-drukken-hun-prijzen/