14 quick-wins voor Werken aan de Ring rond Brussel versneld uitgevoerd

Gepubliceerd op 16-07-2020 10:55

De Vlaamse Regering gaf haar goedkeuring aan de uitvoering van verschillende quick-wins binnen het multimodaal programma ‘Werken aan de Ring’. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld): “Met De Werkvennootschap zetten we volop in op een leefbare, vlotte en veilige Vlaamse Rand. De eerste realisaties binnen ‘Werken aan de Ring’ zijn een feit: De Ringtrambus, Mobipunten en fietssnelwegen. We zetten in op snelle resultaten, nu ook op het oostelijk deel van de Ring.” De quick-wins die hier het eerst worden uitgevoerd zijn de fietssnelweg F29 in Tervuren, het eco-recreaduct aan Gravendreef en de fietshelling aan de Welriekende Dreef, allebei in Hoeilaart.

bron afbeeldingen: lydiapeeters.bebron afbeeldingen: lydiapeeters.be

Tien fietsprojecten rond oostelijke Ring

Met deze beslissing van de Vlaamse Regering wordt opnieuw fors ingezet op de fiets. In het oostelijk gedeelte van de Ring (ten zuiden van de verkeerswisselaar in Sint-Stevens-Woluwe) wordt geld voorzien voor tien fietsprojecten, goed voor meer dan 42 miljoen euro tot en met 2024.Het gaat om een aantal missing links die worden aangelegd, langs de fietssnelwegen F29, F204, F205 en F207 in Tervuren, Overijse, Hoeilaart, Sint-Genesius-Rode en Linkebeek. Minister Lydia Peeters reageert tevreden: ”Als we ook hier de Vlaamse pendelaar vlot en veilig naar Brussel willen laten fietsen, moeten we investeren in vlotte en veilige fietspaden – en dat doen we met deze tien projecten.”

Investeren in de fiets

De Werkvennootschap leverde de eerste fietssnelweg langs de A12 al op. Momenteel wordt gewerkt aan vier andere fietssnelwegen, waaronder de langverwachte HST-fietsbrug over de Ring in Diegem en Zaventem, samen met de provincie Vlaams-Brabant. “De Werkvennootschap heeft de afgelopen twee jaar voor meer dan 50 miljoen euro geïnvesteerd in fietssnelwegen in Grimbergen, Vilvoorde, Zaventem en Machelen.” aldus Lydia Peeters. Met deze beslissing krijgt ook de F2 in Dilbeek vorm, en wordt ook de studie voor de fietssnelweg langs de R0 opgestart.

Leefbaarheid en natuur

De regio rond de oostelijke Ring is zeer groen en ecologisch waardevol. Daarom staan ook twee ecoducten op het programma: Het eco-recreaduct aan Gravendreef in Hoeilaart, en het ecoviaduct aan Dry Borren. Er wordt ook ingezet op de lokale leefkwaliteit, zo zijn een aantal ingrepen gepland in het centrum van Jezus-Eik die de verkeersleefbaarheid zullen verhogen. Die werken starten dit najaar al.

Leonardkruispunt en Vierarmenkruispunt aangepakt

De oostelijke regio van de Ring staat vooral bekend om het Leonard- en Vierarmenkruispunt. Ook die worden aangepakt. Het Vierarmenkruispunt wordt eenvoudiger en veiliger, er komt een fietsbrug, onder andere met subsidie van het Koning Boudewijnfonds. Op het Leonardkruispunt zullen de linksafbewegingen mogelijk worden gemaakt. Voor die projecten, en de andere knooppunten binnen het oostelijke deel van de Ring, wordt een ‘geïntegreerd planningsproces’ opgestart om ze allemaal definitief herin te richten.

De Werkvennootschap na drie jaar

De Werkvennootschap werd opgericht in 2017. “Ondertussen is er veel gebeurd – vooral binnen Werken aan de Ring, ons grootste project” vertelt woordvoerder Marijn Struyf. “De Ringtrambus rijdt en we werken volop aan haar vrije busbanen. De eerste 5 km fietspaden liggen er al. Momenteel zijn de werken lopende voor zo’n 14 km aan fietssnelwegen, waarvan een fietsbrug over de Ring. Met deze beslissing van de Vlaamse Regering komt daar nog eens 19,5 km bij.” aldus Struyf.

Werken aan de Ring zelf: twee op- en afritten vervroegd aangepakt

Het blijft niet bij fietssnelwegen en openbaar vervoer. De Werkvennootschap zal weldra beginnen met de herinrichting van op- en afrittencomplex 6 ‘Vilvoorde-Koningslo’ van de Ring. Dat zal veiliger en compacter worden, met een vliegende fietsbrug die de Ring zal kruisen. Ook de H. Henneaulaan in Zaventem wordt heringericht. De brug is er nu niet veilig voor de zachte weggebruiker. Ook hier wordt de situatie voor alle weggebruikers veel veiliger, en wordt ook ingezet op de fiets en openbaar vervoer. Bovendien worden meteen twee bruggen in slechte staat vervangen.

Samenwerkingsakkoorden tussen Vlaanderen en Brussel

Een aantal van de ‘Werken aan de Ring’-deelprojecten liggen zowel in Vlaanderen als in Brussel. Naast de herinrichting van de Ring zelf, is er de Sneltram, die van Willebroek naar Brussel-Noord zal rijden, en de Luchthaventram die Brussel-Noord verbindt met Brussels Airport. Ook kruisen verschillende fietssnelwegen de gewestgrens. Voor die projecten wordt momenteel onderhandeld over samenwerkingsakkoorden. Minister Lydia Peeters legt uit: “We leggen met onze Brusselse collega’s een aantal zaken vast in deze akkoorden, zodat uiteindelijk de burger profiteert. De Vlaamse pendelaar die in Brussel werkt wil gewoon vlot naar de hoofdstad.” De onderhandelingen voor die akkoorden lopen.

https://www.werkenaandering.be/nl
Minister Lydia Peeters voorziet budget en zet in op snelle resultaten, nu ook rond oostelijk deel vaMinister Lydia Peeters voorziet budget en zet in op snelle resultaten, nu ook rond oostelijk deel va