Minister Lydia Peeters bezoekt werf R4 Melle/Merelbeke die terug werd heropgestart door Stadsbader

Gepubliceerd op 06-04-2020 15:33

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters bezocht vandaag de werf op de R4 tussen Melle en Merelbeke en keek hoe de corona-maatregelen daar nageleefd werden. Deze werf werd stilgelegd bij de start van de corona uitbraak. In samenspraak met aannemer Stadsbader en door het nemen van de nodige beschermingsmaatregelen, is deze werf terug opgestart. Ook Bouwunie is tevreden met initiatief minister Peeters voor heropstart wegen- en waterwerken.

bron afbeelding: lydiapeeters.bebron afbeelding: lydiapeeters.be

Vlaams minister Lydia Peeters richtte zich eind maart tot de sector van de wegenbouwers en riep op om zoveel mogelijk wegenwerken uit te voeren of herop te starten. Met de invoering van de corona-maatregelen is er namelijk weinig verkeer en kunnen werken in een veilige omgeving uitgevoerd worden. Zeker werven die gepaard gaan met een groot veiligheidsrisico of die veel hinder veroorzaken en werven die in een groter geheel kaderen, wil de minister snel vooruit zien gaan.

De werf R4 tussen Melle en Merelbeke is zo’n werf die stilgelegd werd bij de uitbraak van corona. De werf maakt deel uit van de ‘grote werven 2020’ van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV). Daarenboven is het een cruciale werf omdat pas nadat deze afgerond is, de werken aan het viaduct Gentbrugge kunnen beginnen.

Ondertussen heeft Stadsbader beslist om de werken terug te hervatten. Minister Lydia Peeters en AWV zijn dan ook zeer tevreden dat de werken op een veilige manier terug zijn opgestart. Vlaams minister Lydia Peeters: “We hebben op dit moment het voordeel dat er veel minder verkeer is op onze wegen en dat moeten we maximaal benutten voor onze wegenwerken. De werf op de R4 is een belangrijke werf voor ons en als we deze kunnen afronden met minder hinder dan normaal, is dit een win-win situatie voor iedereen.”

Veiligheidsmaatregelen op de werf

Op de werf worden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen om de hygiëne en social distancing te garanderen voor alle werknemers. Zo voorziet Stadsbader een bassin met water en zeep aan het begin van de werf om de handen te wassen en zijn er handgels voorzien. Social distancing wordt ten alle tijden gerespecteerd op de werf maar ook tijdens het vervoer van en naar de werf. Stadbader voorziet apart vervoer voor de werknemers zodat ze niet allemaal samen in één voertuig zitten.

Minister Lydia Peeters hoop dat er een maximaal aantal werken terug opgestart zullen worden en dat deze werf een voorbeeld kan zijn voor anderen. “De aannemer doet er alles aan opdat de werknemers in veilige omstandigheden hun werk kunnen uitvoeren. De gezondheid van de werknemers blijft natuurlijk het allerbelangrijkste”, aldus Lydia Peeters.

Bouwunie tevreden met initiatief minister Peeters voor heropstart wegen- en waterwerken

Samen met ondermeer Bouwunie en Bouwunie Infrastructuur stelde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters een memorandum op om te voorzien in een heropstart van de werven van wegen- en waterwerken. “We zijn blij dat de minister onze oproep om de bouw niet volledig te laten stilvallen onderschrijft”, zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. “Belangrijk is dat de werken in alle veiligheid kunnen gebeuren. Daar zijn goede afspraken rond gemaakt. We danken ook de minister dat ze vanuit haar domein de nodige steunmaatregelen voor onze sector voorziet.”

“Door de coronamaatregelen is er weinig verkeer en zijn veel handelszaken gesloten. Dit is een ideaal moment om wegen- en waterwerken uit te voeren”, zegt Hervé Demeyere, voorzitter van Bouwunie Infrastructuurwerken. “Toch liggen momenteel veel werven stil. Het memorandum maakt een geleidelijke heropstart van de werken in alle veiligheid mogelijk. Zo moeten social distancing en hygiënemaatregelen ten alle tijden gerespecteerd worden ook in de woon-werkverplaatsingen. Daarnaast zijn een aantal steunmaatregelen uitgewerkt.”

Jean-Pierre Waeytens beaamt: “Als we onze economische motor stapsgewijs opnieuw in gang willen krijgen, moet de mogelijkheid tot werken optimaal ondersteund worden. Minister Peeters geeft hier alvast het goede voorbeeld. Voor het beleidsdomein Mobiliteit en Openbare Werken zijn specifieke steunmaatregelen uitgewerkt om onder andere liquiditeitsproblemen bij de bouwondernemingen te vermijden of te beperken.”

Concreet zorgt de minister ervoor dat er bij openbare aanbestedingen in grote mate gebruik gemaakt wordt van tussentijdse betalingen, onder de vorm van maandelijkse schuldvorderingen. De betalingstermijnen worden strikt ingekort door een snellere verificatie en betaling van de schuldvorderingen en facturen door de overheid. Als gunstmaatregel wordt bovendien afgezien van vertragingsboetes als de vertraging te wijten is aan de coronacrisis. Er kunnen  voorschotten betaald worden aan aannemers binnen de contractuele aanneming en er zal voorzien worden in een tussenkomst in de meerkost van het woon-werkverkeer door de maatregelen van social distancing.

Bron:

Stadsbaderwww.lydiapeeters.bewww.bouwunie.be