Bouwunie reikt de Gouden Baksteen uit aan Bart Somers, burgemeester van Mechelen. Met Bart Somers aan het roer onderging Mechelen een complete metamorfose. Van een stad met een beduimeld imago tot een nette, leefbare stad, waar een positieve dynamiek heerst en de stedelijke infrastructuur op grote schaal werd vernieuwd. De aanpak van Mechelen is volgens de jury van de Gouden Baksteen, een voorbeeld voor andere steden. De uitreiking van de Gouden Baksteen op vrijdagavond 8 februari in 't Bau-Huis in Sint-Niklaas vormde het hoogtepunt van het jaarlijkse evenement van Bouwunie voor de Vlaamse bouwsector.
De Gouden Baksteen gaat dit jaar naar burgemeester Bart Somers. Met hem aan het roer heeft Mechelen een mooie transformatie doorgemaakt. Daar waar uit de Stadsmonitor van de Vlaamse overheid in 2004 nog bleek dat de Mechelaars het minst van al vertrouwen hadden in hun stadsbestuur, voeren ze vandaag het peloton aan. Mechelen pakte de samenlevingsproblemen aan en verhoogde de veiligheid, twee zaken die nauw met elkaar verbonden zijn. "Het was heel belangrijk om projecten op te starten en een nieuwe dynamiek te creëren", zegt Bart Somers. "Mensen moeten vooruitgang zien". Het stedelijk patrimonium werd de voorbije twintig jaar grondig vernieuwd. Mechelen spendeerde miljoenen aan zijn historische kerken en herstelde en vernieuwde veel monumenten. Een ander voorbeeld is Lamot, een totaal verwaarloosde brouwerij die werd omgetoverd tot een nieuw stadsdeel. Maar ook de vele pleinen, het nieuwe stadhuis en de vernieuwing van het politiekantoor zijn belangrijke realisaties. En er zitten nog heel wat ambitieuze plannen in de pijplijn.
Geen betonstop maar bouwshift
"Mechelen investeert continu heel veel geld in de vernieuwing van zijn infrastructuur. Er gaat ook veel aandacht naar de woningbouw. De stad wordt aangenaam en leefbaar via een divers palet van bouwprojecten. Ook voldoende kleine projecten zodat kmo’s ruimschoots aan bod komen. En met aandacht voor het beperken van de administratieve rompslomp, wat de bouwondernemers ook erg kunnen smaken. Opvallend is voorts dat burgemeester Somers liever spreekt van een bouwshift dan van een betonstop, omdat slim verdichten, recycleren, meer ademruimte en groen de toekomst zijn," zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. "Redenen genoeg voor de jury om Bart Somers als burgemeester van de stad Mechelen uit te roepen tot winnaar van de Gouden Baksteen 2019."
De Gouden Baksteen, een initiatief van Bouwunie, bekroont elk jaar een verdienstelijke, meestal politieke, persoonlijkheid of organisatie omwille van haar of zijn positieve impact op de bouwsector. Het evenement startte als een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie maar is ondertussen uitgegroeid tot het grootste evenement van de Vlaamse bouwsector. De uitreiking van de Gouden Baksteen staat er centraal. Dit is de 22ste editie.
Bouwunie zet bouwondernemers in de bloemetjes
Voor het tweede jaar op rij reikte Bouwunie tijdens het gala van de Gouden Baksteen drie extra prijzen uit. Aan bouwbedrijven, als stimulans om met veel enthousiasme en toekomstgericht te blijven ondernemen. Leden van Bouwunie konden zich kandidaat stellen in drie categorieën. De jury nam alle kandidaturen onder de loep, selecteerde de beste dossiers en koos daaruit de winnaars. Dit zijn Stabco Foundations uit Kasterlee, als Initiator van het jaar (starter, jong, veelbelovend bouwbedrijf); DCA uit Beerse als Innovator (bouwbedrijf dat durft te innoveren) en Wille Gebroeders uit Knesselare als Motivator (bouwbedrijf dat zijn talenten koestert). Zij ontvingen elk een uniek keramieken beeldje, speciaal voor de gelegenheid ontworpen en gemaakt door kunstenaar Geert Corneillie.
www.bouwunie.be© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer