Een bouwbedrijf kan en mag zijn bouwvakarbeiders overuren laten doen. Daarvoor zijn er diverse systemen, met telkens eigen regeltjes. Het ene systeem is al complexer dan het andere. Bouwunie organiseerde in de voorbije weken, samen met Liantis en Constructiv, al 6 infosessies om de bouwbedrijven wegwijs te maken in de 10 meest gebruikte overurensystemen in de bouw. Welk systeem is het voordeligste? Voor de werkgever? En voor de werknemer? Wanneer pas ik welk systeem toe? En welke procedure moet ik daarvoor volgen? Meer dan 400 bouwwerkgevers tekenden present op de verhelderende infomomenten. Een duidelijk teken dat de nood aan flexibiliteit erg hoog is in de bouwsector.
"Het is goed dat er veel mogelijkheden zijn om overuren te presteren", zegt Jean-Pierre Waeytens, gedelegeerd bestuurder van Bouwunie. "Dit geeft de bouwbedrijven ruimte om antwoord te geven op diverse problemen." Ze kunnen zo periodes met veel werk opvangen en de arbeiders per dag wat meer laten werken, of langere dagen laten doen wanneer de werf ver van huis is en ze niet elke dag op en af kunnen pendelen. Ze kunnen langere of kortere dagen werken rekening houdend met bijvoorbeeld het weer, de luchtvochtigheid, de wind of het aantal uren dat het licht is. Overuren zijn niet alleen handig voor dringende opdrachten, maar ook voor normale periodes van intense activiteit.
Maar er zijn nu té veel stelsels met té ingewikkelde en telkens andere procedures. Soms moet de arbeider de overuren recupereren, soms mag hij kiezen, soms mag hij niet recupereren. Sommige overuren zijn goedkoper dan andere overuren. Soms geldt geen overloontoeslag, soms net hoge toeslagen. Soms moet het bedrijf een extra procedure volgen of een extra motivering geven. Dit moet en kan beter! Bouwunie vraagt dan ook een vereenvoudiging. Het totaal aantal mogelijke overuren moet zeker behouden blijven. Maar het moet gemakkelijker, eenvoudiger en goedkoper. De sector heeft nood aan minder verschillende systemen en minder regeltjes. Het aantal uren waarvoor de vrije keuze voor al dan niet recupereren bestaat, moet omhoog. En meer overuren moeten kunnen genieten van het financieel voordelige regime, het zogenaamde fiscaal mechanisme. Dit is beter voor de bouwbedrijven, voordeliger voor de bouwvakarbeiders, maar ook eenvoudiger voor de overheid.
(bron foto's: Bouwunie)
© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer