Proefproject met alternatief dooimiddel uit bermgras in Alkmaar

Gepubliceerd op 17-12-2018 11:55

Uit het sap van bermgras wordt een dooimiddel ontwikkeld als duurzaam alternatief voor strooizout. Het pilotproject heeft de naam Grass2Grit gekregen. In 2019 loopt er een proef op de N504 bij Alkmaar (Nederland). Ingenieursbureau Tauw ondersteunt en adviseert de provincie Noord-Holland bij het project. Het bermgras, dat van nature zout bevat, kan naast grondstof voor gladheidsbestrijding ook dienen als grondstof voor biogranulaat. Dit biogranulaat kan vervolgens verwerkt worden tot weginfrastructuren als verkeersborden, beschoeiing of paaltjes.

bron afbeelding: website grass2grit.nlbron afbeelding: website grass2grit.nl

Tauw ontwikkelt de technologie van Grass2Grit samen met de partners Universiteit Twente, TNO, Sustainable Tree Systems en NewFoss (biobased producten en technieken). Aanleiding is het idee van de provincie om het zilte sap van het bermmaaisel als dooimiddel te gebruiken. 
In een gemiddelde winter strooit de provincie Noord-Holland zo'n 4.500 ton strooizout op wegen en fietspaden. Dat zout is niet alleen slecht voor de bloemen en planten langs de weg, maar het belandt ook in het grondwater.

Grassap 
Grassap is sap uit bermgras. Het is milieuvriendelijker dan strooizout en bovendien ruim voorhanden, want 3% van Nederland bestaat uit bermen. Om de bermen aantrekkelijk te maken voor insecten om de bloemen en kruiden te bestuiven, moet het gras één of twee keer per jaar gemaaid en afgevoerd worden. Het bermgras kan niet alleen dienen als grondstof voor gladheidsbestrijding, maar ook als grondstof voor biogranulaat. Dit biogranulaat kan vervolgens verwerkt worden tot weginfrastructuren als verkeersborden, beschoeiing of paaltjes.

Circulair pilotproject
Met een pilotproject wil Grass2Grit demonstreren dat het bermgras te gebruiken is om de weg waarlangs het groeit te onderhouden. Het gemaaide bermgras wordt verzameld, opgewerkt en geperst, waardoor grassap en grasvezels worden gescheiden. Beide grondstoffen worden vervolgens opgewerkt tot biobased producten die op of langs de weg gebruikt kunnen worden.

De pilotlocatie beslaat 6,2 km van de N504, een tweebaansweg in Noord-Holland. De weg is omzoomd door 12 ha wegbermen, die circa 180 ton gemaaid gras per jaar kunnen opbrengen. Dit wordt omgezet in circa 12 m3 dooimiddel en 64 ton wegmeubilair per jaar. De biobased eindproducten worden op de N504 en langs andere provinciale wegen hergebruikt.

 

Subsidie voor verder onderzoek toegekend

Het project krijgt zeker een vervolg nu Europese subsidie voor verder onderzoek onlangs is toegekend. Met het toekennen van de subsidie zal Tauw, in samenspraak met de partners, het conceptueel ontwerp verder uitwerken zodat de installatie in het kader van het Life project daadwerkelijk gerealiseerd kan worden op de pilot projectlocatie. Ook zal Tauw ondersteuning gaan leveren bij de inrichting van deze locatie.

(bron: tauw.nl)

 

https://www.grass2grit.nl/