The Waterbench, een watercapterend zitelement in beton, verbaast de wereld

Gepubliceerd op 22-10-2018 14:36

Met steeds minder groen en de openbare ruimte die meer en meer wordt volgebouwd, zien steden er vaak uit als 1 grote, verharde oppervlakte. Het kostbare hemelwater wordt via rioleringen rechtstreeks verwerkt en afgevoerd, wat betekent dat het zijn weg naar de aarde niet vindt en niet wordt ingezet voor de beregening van planten en groen. De uitdaging: Hoe kunnen we natuurlijke processen herstellen en groen terug een plaats geven in ons verstedelijkt landschap?

bron afbeeldingen: Ebemabron afbeeldingen: Ebema

Ecologische Waterbench

'The Waterbench' zitbank speelt in op deze thema's: de stad, de natuur en een materiaal als beton, dat je automatisch met de stad associeert. Het is een zitbank die toelaat dat het regenwater doorheen het poreuze betonnen zitgedeelte sijpelt en wordt opgevangen in een spaarbekken van waterdicht beton dat dient als waterreservoir voor de planten. Deze permanente en natuurlijke watervoorziening vraagt nauwelijks onderhoud en zorgt voor een permanent groene touch in de stad. Het poreuze beton garandeert een droog zitoppervlak, ook na regenweer. Een andere grote troef van 'The Waterbench' is de mogelijkheid om het zitmeubel in te 'planten' zonder al te grote ingrepen, aangepast aan de noden van de omgeving. En waarom niet The Waterbench plaatsen in de tuin? Als esthetische zit/plantenbak of als moes- of kruidentuintje.

Hoe het begon

Een bloembak die hemelwater opslaat. Een zitbank die veel sneller droog is. Op zich allebei geniale ideeën. Wat als ... je beide ideeën samenvoegt? Dat deed ontwerper Barbara Standaert. Ze creëerde een bloembak met een waterdoorlatende bovenzijde. Een elegant zitelement dat zowat overal geplaatst kan worden. Een bloembank. Een concept dat toelaat dat planten beregend worden terwijl het tegelijkertijd een comfortabel stuk zitmeubilair is. Tegelijkertijd zorgt zo'n bak voor de buffering van 280 liter aan regenwater. Het gevolg is minder wateroverlast in steden en minder regenwater dat meteen wordt afgeleid naar riolen. Barbara vond in Bert Panis, product manager bij Ebema, een goede en enthousiaste gesprekspartner. Samen creëerden ze met poreus zowel als architectonisch beton een vernieuwend en uniek product.

A different Standaert by Barbara Standaert (°1993, België)

Als ontwerper van ruimtes en objecten is Barbara Standaert steeds op zoek naar nieuwe en verrassende ideeën. Hoe mens leven, werken en ruimte gebruiken heeft haar altijd geïnteresseerd. Ze wil mensen met hun omgeving verbinden. Hoe kunnen standaard objecten of ruimtes omgevormd worden tot een nieuwe 'Standaert'. Menswetenschapper, interieurarchitecte en meubelontwerper ... haar achtergrond is de ideale basis om deze uitdaging aan te gaan.

De fabrikant

Ebema heeft als missie 'ruimte verbeteren'. Dat doet het bedrijf sinds 1946 op creatieve wijze met prefab betonproducten. Met een inspiratieruimte als het Ebema_CreativeLab en een team met de naam Ebema_CustomConcrete worden vaak projecten op maat gerealiseerd. Een unieke afmeting. Een nog niet bestaande betonkleur. Een afwijkende vorm. Een kunstwerk. Een grensverleggende buiteninrichting ... de betontechneuten van Ebema zien het als een uitdaging. Het resultaat is ...'The Waterbench' van Barbara Standaert.

Wat is The Waterbench

. Buffering regenwater + waterreservoir voor planten

. Deksel in waterdoorlatend poreus beton

. Opvangbak in architectonisch beton

. Waterreservoir: +/- 280 liter

. Een RVS bak voor de teelaarde en planten. De aarde wordt door middel

. van een ingenieus systeem voorzien van water uit de opvangbak eronder.

. Afmetingen: Lengte 250cm, Breedte 174cm, Hoogte 45cm

. Gewicht: +/- 1300 kg voor de opvangbak, +/- 1100 kg voor het deksel

. Beschikbare kleuren: bestaat in grijstinten, andere tinten mogelijk op aanvraag

. Overloop die toelaat dat het water wegloopt als de vergaarbak vol is

. Het element staat op rubbers, dus het overtollige water kan steeds wegvloeien

 

Het valt op

Barbara Standaert is met 'The Waterbench' geselecteerd voor de Dutch Design Week van 20 tot en met 28 oktober 2018 in Eindhoven. Het is een eer voor elke designer maar zeker voor een beginnend designer als Barbara om op deze manier aanwezig te zijn op het grootste design evenement van Noord-Europa, dat meer dan 300.000 bezoekers telt. Barbara Standaert heeft op vrijdag 19 oktober 2018 met The Waterbench de Design Fast Track prijs van VT Wonen / Gaelle Maison gewonnen. Daardoor is 'The Waterbench' ook weerhouden voor de Biennale Interieur Kortrijk van 18 tot en met 22 oktober 2018.

www.ebema.bewww.barbarastandaert.com
watercapterend zitelement : The Waterbench - Barbara Standaert doet de testwatercapterend zitelement : The Waterbench - Barbara Standaert doet de test