Het aantal arbeidsongevallen in de bouwsector is de laatste jaren gedaald. In 2016 vond 11 procent van alle arbeidsongevallen plaats in de bouw. In totaal waren er 15.000 arbeidsongevallen in de bouw, waarvan 31 procent zonder gevolgen en dus zonder arbeidsongeschiktheid bleven. De Confederatie Bouw heeft er haar hoofdprioriteit van gemaakt om dat aantal tegen 2020 te halveren en zal daar binnenkort een grootscheepse sensibiliseringscampagne over opstarten, inclusief roadshows en een charter dat bouwbedrijven kunnen ondertekenen.
"Het spreekt voor zich dat technologische vernieuwingen hierbij goed kunnen helpen", weet Robert de Mûelenaere, Gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw. In de eerste plaats wordt dan aan het gebruik van het BIM (Bouw Informatie Model) en andere digitale tools in het bouwproces gedacht. Daarnaast zullen nog andere technieken het daglicht zien. In Limburg, bijvoorbeeld, gaat een bouwbedrijf binnen enkele weken van start met camera's die niet alleen aan gezichtsherkenning doen, maar ook nagaan of bouwvakkers een helm dragen en de werfleider meteen alerteren wanneer dat niet het geval is.
In 2016 waren er in ons land 142.000 arbeidsongevallen, waarvan 11 procent in de bouw (15.000 ongevallen in totaal), 69 procent in de dienstensector, 19 procent in de industrie, 1 procent in de landbouw en 1 procent onbekend. Het aantal arbeidsongevallen in de bouw is jaar na jaar dalend en dat terwijl er steeds meer werven en complexe werven zijn.
De Confederatie Bouw doet er alles aan om dat aantal arbeidsongevallen in de sector nog verder te laten afnemen. Dit najaar lanceert de sectorfederatie een brede sensibiliseringscampagne via verschillende kanalen die in eerste instantie op de werkgevers uit de bouw gericht is. Bij die campagne horen ook roadshows in heel het land, maar ook een charter dat bouwbedrijven kunnen ondertekenen wanneer ze zich engageren om er alles aan te doen om het aantal arbeidsongevallen te doen dalen. De campagne zal zich ook richten tot de verschillende overheden in ons land. Bij bouwprojecten kiezen zij nu nog te vaak voor de goedkoopste partner, terwijl veiligheid het doorslaggevende argument hoort te zijn om met een bouwbedrijf in zee te gaan.
De Confederatie Bouw is er daarnaast ook van overtuigd dat technologische vernieuwing er eveneens zal toe bijdragen dat het aantal arbeidsongevallen in de sector verder zal dalen. Er bestaan nu al technologische middelen die de bouwbedrijven gebruiken - en soms zelf hebben ontwikkeld - om de preventie op de bouwplaats te verbeteren. Belangrijke evoluties op dat vlak zullen de komende jaren volgen. Men verwacht bovendien een belangrijke evolutie op dat vlak in de toekomst. Neem het voorbeeld van een Limburgse kmo die binnenkort via camera's en software zal nagaan of iedereen op de werf wel een helm draagt. Loopt er toch iemand rond zonder helm, dan krijgt de werfleider meteen een alarmsignaal. Op termijn zal ook AI (Artificial Intelligence) de veiligheid van de bouw ten goede komen door onder meer meteen potentiële risico's aan te duiden.
Technologie zal dus meer en meer een belangrijke tool worden voor het garanderen van de veiligheid in de bouw. Het belangrijkste evenwel is dat bedrijfsleiders veiligheid als een uiterst belangrijk onderdeel van hun bedrijfscultuur zien. Dat is essentieel en dat zal de Confederatie Bouw ook benadrukken in haar campagne.
www.confederatiebouw.bewww.wegenbouw.be/bedrijven/933197/home/noa-trainings-b-v-b-a© 2000 - 2024 Wegenbouw.be | Disclaimer