Binnenkort aanleg van eerste volledig gerecycleerd wegdek

Gepubliceerd op 21-12-2017 14:45

Volgens artikel in het Nieuwsblad (dd. 21/12/2017) gaat Wegenbouw De Brabandere uit Veurne in het voorjaar van 2018 de Driekoningenstraat in Houtem heraanleggen met procédé waarbij de huidige materialen worden gerecycleerd en hergebruikt worden voor de aanleg van het nieuwe wegdek.

bron afbeelding: youtube Sand2Sandbron afbeelding: youtube Sand2Sand

"Al jaren doen we onderzoek naar beton op basis van gerecycleerde materialen. We zijn op dat vlak het eerste bedrijf in Vlaanderen en in Europa", zegt ingenieur Pieter De Brabandere van het familiebedrijf in het Nieuwsblad. In het voorjaar start het met het uitbreken van de zevenhonderd meter lange betonnen weg. "Bij het breken komen twee stromen vrij: zand en stenen. De stenen en het zand vormen de bron voor het nieuwe beton en voor de fundering", legt hij uit.

Zowel het Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB) als de KULeuven is betrokken partij in dit project. Zij zullen na de werken het gerealiseerde toetsen aan de normen. Zo zullen zij bijvoorbeeld kijken hoe het wegdek reageert op vorst en dooi.

Het bedrijf hoopt dat er in de toekomst meer dergelijke projecten verwezenlijkt worden. "Dit project is innovatief in zijn aanpak waarbij geen afval geproduceerd wordt, maar alles ter plaatse weer gebruikt wordt. Het is een voorbeeld waarbij de ontginning van natuurlijke grondstoffen tot een minimum beperkt blijft. Er wordt ook veel minder CO2 geproduceerd door het vermijden van transport. Hierdoor wordt ook het wegennetwerk ontlast. Het project in Houtem is een klein project dat grote veranderingen kan teweegbrengen in heel Vlaanderen", zegt De Brabandere.

De raming voor het project is 189.000 euro. Volgens de firma is dat hetzelfde bedrag dat bij wegenwerken uitgegeven zou worden. Veurne neemt daarvan 89.000 euro op zich, het kabinet van minister Schauvliege 100.00 euro.

(bron: http://www.nieuwsblad.be/)

 

Meer info over het Sand2Sand Project:

 

 

 

Reportage Kanaal Z : Sand2Sand